Vesti > Svet

Trojici Amerikanaca NOBEL za ekonomiju

Američki istraživači dobitinici su Nobelove nagrade za ekonomiju

Izvor: K1info/Tanjug

10/10/2022 > 12:13

podeli vest:

Trojici Amerikanaca NOBEL za ekonomiju
Foto: pixabay.com


Trojica američkih ekonomista - Ben Bernanke, Daglas Dajmond i Filip Dibvig dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju "za istraživanje bankarstvo i finansijska kriza", saopštila je švedska Kraljevska akademija nauka.

Nagrada, formalno poznata pod nazivom Sveriges Riksbank nagrada za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela, poslednja je od ovogodišnji Nbelovih nagrada, a dobitnici dele sumu od 10 miliona švedskih kruna.

Kako je Nobelov komitet naveo, istraživanja ovogodišnjih laureata iz ekonomije smanjuju rizik od finansijskih kriza koje se razvijaju u dugotrajnim depresijama sa ozbiljnim posledicama po društvo, što je od najvećeg značaja za sve nas.

U obrazloženju se kaže da je rad za koji su Ben Bernanki, Daglas Dajmond i Filip Dibvig nagrađeni bio ključan za kasnija istraživanja koja su unapredila naše razumevanje banaka, bankarskih propisa, bankarskih kriza i kako se finansijska kriza može rešiti.

- Koristeći istorijske izvore i statističke metode, analiza Bernankija je pokazala koji faktori su važni u padu Bruto domaćeg proizvoda. Otkrio je da su faktori koji su direktno povezani sa propadanjem banaka činili lavovski deo pada - navedeno je.

Dodaje se da je Bernanki analizirao Veliku depresiju iz tridesetih godina prošlog veka, najgoru ekonomsku krizu u modernoj istoriji. Između ostalog, pokazao je kako bankrot banaka bio od presudnog značaja za to što je kriza postala tako duboka i tako dugo trajala.

Dajmond je takođe pokazao kako banke igraju važnu društvenu ulogu. Kao posrednice između štediša i pozajmljivača, one su poogodnije da procene kreditnu sposobnost pozajmljivača i osiguraju da zajmovi budu dobro uloženi, obrazložio je Nobelov komitet.

- Dajmond i Dibvig su predstavili rešenje za ranjivost banaka, u formi osiguranja depozita od strane vlade. Kada ulagači znaju da država garantuje za njihov novac, ne moraju više da trče u banku čim krenu glasine o bankrotu - navodi se.

Dodaje se da su njih dvojica razvila teoretske modele koji objašnjavaju zašto banke postoje, kako ih njihova uloga u društvu čini ranjivima na glasine o njihovoj eventualnoj propasti i kako društvo može da smanji ovu ranjivost.

 

 

Ostavite komentar