Vesti > Svet

Nobelovu nagradu za hemiju dele troje naučnika

Klik hemija je oblast hemije koja je prilagođena za generisanje supstanci putem brzog i pouzdanog spajanja malih jedinica

Izvor: K1info/rts.rs

05/10/2022 > 12:10

podeli vest:

Nobelovu nagradu za hemiju dele troje naučnika
Foto: Tanjug/AP


Dobitnici Nobelove nagrade za hemiju su Amerikanka Kerolin Bertoci, Danac Morten Meldal i Amerikanac Beri Šarples za „razvoj klik hemije i bioortogonalne hemije”.

Šarples i Meldal su postavili temelje za funkcionalni oblik hemije - hemiju klikova - u kojoj se molekularni gradivni blokovi spajaju brzo i efikasno. Bertoci je iskoristila ovaj oblik hemije u novim oblastima i počela da je primenjuje na živim organizmima.

Klik hemija je oblast hemije koja je prilagođena za generisanje supstanci putem brzog i pouzdanog spajanja malih jedinica. Smatra se da je Bari Šerples ostavio prve zapise o ovom polju 2001. godine.

Klik hemija obuhvata znatan broj reakcija, koje su preferentno: modularne, imaju širok opseg, daju visoke hemijske prinose, generišu neštetne nusprodukte, stereospecifne su i fiziološki stabilne.

Nagradu je dodelila Kraljevska švedska akademija nauka, a novčani iznos Nobelove nagrade je 915.072 dolara, navodi Rojters.

Ostavite komentar