Vesti > Svet

Švedski GENETIČAR dobitnik Nobela za medicinu, učinio naizgled NEMOGUĆE

Svante Pabo je postigao nešto naizgled nemoguće: sekvencioniranje genoma neandertalca, izumrlog rođaka današnjih ljudi

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: t

03/10/2022 > 12:49

podeli vest:

Švedski GENETIČAR dobitnik Nobela za medicinu, učinio naizgled NEMOGUĆE
Foto: Tanjug/AP


Švedski naučnik Svante Pebo dobitnik je Nobelove nagrade za psihologiju ili medicinu zbog njegovih otkrića u vezi sa genomima izumrlih hominina i ljudskom evolucijom, objavljeno je danas u Stokholmu.

Nagradu je dodelila Nobelova skupština švedskog Instituta Karolinska i njena vrednost je deset miliona švedskih kruna, što je više od 900.000 dolara.

- Svojim pionirskim istraživanjem, Svante Pabo je postigao nešto naizgled nemoguće: sekvencioniranje genoma neandertalca, izumrlog rođaka današnjih ljudi, a napravio je i senzacionalno otkriće ranije nepoznatog hominina, Denisove - piše na sajtu Nobelove nagrade.

Navodi se i da je Pabo otkrio da se transfer gena dogodio sa ovih sada izumrlih hominina u Homo Sapiens vrstu nakon migracije iz Afrike pre oko 70.000 godina.

- Ovaj drevni protok gena do današnjih ljudi danas ima fiziološku važnost - na primer utiče na to kako naš imuni sistem reaguje na infekcije - ističe se.

Nagrada za medicinu otvara sedmicu objavljivanja Nobelovih nagrada - sutra će biti za fiziku, u sredu za hemiju i u četvrtak za književnst.

Ostavite komentar