Vesti > Svet

JEDAN OD NAJVEĆIH SVETSKIH LIDERA DONIRA NOVAC GAZI! Jasna poruka Si ĐinPinga:"Pravda ne bi trebala biti trajno odsutna"

Kineski predsednik Si Đinping obećao je u četvrtak pomoć za Pojas Gazi i zauzeo se za mirovnu konferenciju

Izvor: K1info/Dnevnik.hr

Autor: Nestorović Ognjen

30/05/2024 > 11:06

podeli vest:

JEDAN OD NAJVEĆIH SVETSKIH LIDERA DONIRA NOVAC GAZI! Jasna poruka Si ĐinPinga:"Pravda ne bi trebala biti trajno odsutna"
Foto: Shutterstock/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Kina podržava punopravno članstvo Palestine u UN-u i sazivanje veće, autoritativnije i učinkovitije međunarodne mirovne konferencije, rekao je Si u četvrtak u Pekingu.

Predsednik Kine rekao je da Peking namerava pomoći u posleratnoj obnovi i da će donirati 3 miliona dolara Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

-Rat se ne bi trebao nastaviti unedogled, pravda ne bi trebala biti trajno odsutna-, rekao je predsednik kineske države i čelnik Komunističke partije.

Peking je zauzeo neutralan stav u trenutnom sukobu u Gazi i pozivao je na pregovore o prekidu vatre bez osude napada palestinske militantne organizacije Hamas.

U sredu je ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu još jednom izrazilo zabrinutost zbog izraelske ofanzive na grad Rafah na jugu Gaze i pozvalo "relevantne strane" da prekinu borbe. Kina već godinama ima dobre odnose sa arapskim svetom bogatim resursima.

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa, egipatski predsednik Abdel-Fatah al-Sisi, predsednik Tunisa Kais Sajed i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeik Mohamed bin Zajed Al Najan otputovali su u Peking na Forum o saradnji Kine i arapskih država.

 

Ostavite komentar