Vesti > Svet

BRUTALNA PORUKA KINE! Pokazali kako će IZGLEDATI INVAZIJA na Tajvan! (VIDEO)

Nekoliko puta je nudio razgovor, ali je odbijen

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

28/05/2024 > 23:30

podeli vest:

BRUTALNA PORUKA KINE! Pokazali kako će IZGLEDATI INVAZIJA na Tajvan! (VIDEO)
Foto: Shutterstock


Istočna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine objavila je video simulaciju svojih raketnih snaga koje izvode masivan napad na Tajvan. Simulacija od 70 sekundi napravljena je kombinacijom animacije i snimaka i prikazuje ratne brodove, kopnene lansere raketa i lovce koji lansiraju talase projektila na ostrvo.

- Uništite stub nezavisnosti Tajvana! Udarite na bazu tajvanske nezavisnosti! Prekinite krvotok tajvanske nezavisnosti - navodi se u videu.

Video je objavljen u vreme kada je Kina izvodila vojne vežbe „Joint Svord-2024A" oko Tajvana. Borbeni avioni su tokom vežbi potpuno opkolili Tajvan. Vežbe su usledile nakon što je novi predsednik Tajvana Laj Čing-te položio zakletvu i odmah napao kinesku vladajuću partiju u svom inauguracionom govoru.

 

 

Peking je osudio njegove izjave kao "priznavanje nezavisnosti" i rasporedio svoje snage kao "snažnu kaznu za separatističke akte snaga koje se bore za nezavisnost Tajvana".

Kina je više puta kritikovala Laija kao „separatistu". On odbacuje tvrdnje Pekinga o suverenitetu i kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Nekoliko puta je nudio razgovor, ali je odbijen. Govoreći na sastanku svoje vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP) u južnom gradu Tajnanu, Lai je pozvao Kinu da "deli veliku odgovornost za regionalnu stabilnost sa Tajvanom".

Ostavite komentar