Vesti > Svet

AMBASADOR IRANA u Srbiji za K1: Evo šta sledi za vlast posle pogibije Raisija? Stabilnost zemlje neće biti poremećena!

Imali smo mnogo teže događaje u istoriji i ništa nije dovelo do nestabilnosti, ocenio je ambasador

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

21/05/2024 > 10:24

podeli vest:

AMBASADOR IRANA u Srbiji za K1: Evo šta sledi za vlast posle pogibije Raisija? Stabilnost zemlje neće biti poremećena!
Foto: K1 televizija


Iran je u periodu petodnevne žalosti nakon pogibije predsednika Ebrahima Raisija, a ova iznenadna tragedija ostavila je mnoga pitanja bez odgovora, posebno u vezi sa funkcionisanjem vlasti do novih izbora. 

U emisiji "Uranak" na televiziji K1 ambasador Irana u Srbiji, Rašidom Hasanom Pur Baeijem, rekao je da se veliki broj razloga navodi kao uzrok nesreće, ali da ono što je najjasnije u ovom trenutku jesu veoma teški klimatski uslovi prilikom leta helikoptera.

- Još uvek nemamo zvanične podatke na osnovu analize o razlozima pada letelice. Ne postoji nijedan znak koji bi mogao ukazivati na bilo kakvu diverziju ili atentat. Sigurno nije prvi put da su predsednik Ebrahima Raisija i ministar spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana putovali zajedno. Razlog je što se radilo o međudržavnoj saradnji sa Azerbejdžanom. To je bio zajednički projekat dve zemlje, a kada god je sarađivao sa drugim zemljama, naš ministar spoljnih poslova je pratio predsednika. Sama činjenica da su njih dvojica putovali zajedno ne može biti povod za spekulacije. Velike i ozbiljne istrage su u toku kako bi se saznale okolnosti i razlozi pada letelice - kazao je ambasador Baei.

On je komentarisao kakav je Raisi vio vođa. 

- U svakoj zemlji postoje opozicione grupacije i slične reakcije možete primetiti, tako da ni Iran nije izuzet od tog pravila. Najveći deo stanovništva zemlje veoma poštuje predsednika, poredak i svoju zemlju. Čini mi se da svi oni koji deluju u okviru zakona. Pričamo o različitim političkim grupacijama u Iranu, oni koji veruju u političku borbu i procese, sve te grupacije su pokazale svoju solidarnost sa ovom tragedijom. Počevši od bivšeg predsednika Hatamija pa sve do ostalih članova, kao i najvećeg broja stanovništva - istakao je ambasador.

Foto: K1 televizija

 

Prema njegovim rečima sigurno da postoje i one grupacije koje nisu podelile saosećanje sa većinom stanovništva Irana, čak su, kako kaže, možda i izrazile svoju radost.

- Nažalost, zapadni mediji ističu taj deo, a zanemaruju većinski deo Irana. Ostali važni događaji ostaju u senci takvog ponašanja, ali dubina iranskog društva je nešto drugo. Naša spoljna politika nije zasnovana na pojedincu, iako možda funkcioneri o načinu realizacije te politike i operativno delovanje rade drugačije. Doktrina spoljne politike Irana je jedna konstanta, a glavne smernice te politike određuje vrhovni vođa - objašnjava ambasador.

Foto: Shutterstock

 

Kako kaže, Islamska republika je od svog osnivanja uspostavila svoje legalne institucije i sisteme upravljanja zemljom.

- Ne postoji nijedan zakonski vakum u sprovođenju i upravljanju Iranom. Iako je za nas veoma teško iz raznih razloga da izgubimo svoje predstavnike i funkcionere, postoje dovoljno legalnih i pojedinačnih kapaciteta da to nadoknadimo. Istog dana je na čelo Vlade došao prvi potpredsednik Irana i na čelu Ministarstva spoljnih poslova je bio prvi ministar spoljnih poslova. Na vrhu Irana je vrhovni vođa, on je veliki simbol sigurnosti - kaže ambasador Baei, i dodaje: 

- Ali Bakeri Kani će obavljati  funkciju ministra spoljnih poslova. Njegova aktivnost i delovanje su u skladu sa spoljnom politikom Irana. Na osnovu iranskih zakona, on je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova u ovom tranzitnom periodu. Tu nema nikakve simbolike niti poruke za sobom, to je tehničkog karaktera. Naša politika se ne menja - naglašava ambasador.

Foto: Shutterstock

 

Kada je reč o izborima, ambasador naglašava: 

- Izbori su zakazani za 28. jun. Zbog strukture i uhodanosti u Iranu, vrlo lako smo se uskladili sa nastalom situacijom i objavili datum održavanja izbora. Na osnovu iranskog zakona i ustava, kakva god situacija da nastane sa predsednikom, u roku od 50 dana moraju da se održe predsednički izbori. Imamo dovoljan broj funkcionera koji bi mogli da se kandiduju. To su oni koji su na prethodnim izborima bili kandidati i sigurno će se kandidovati ponovo. Konzervativci i reformisti će ponovo imati svoje predstavnike, što će doprineti živahnoj izbornoj atmosferi - zaključuje ambasador Baei.

Amerika i Rusija imaju podeljena mišljenja o pogibiji Raisija. SAD smatra da stvara neizvesnost, dok Rusija ne očekuje veće promene u politici Teherana. Ambasador Baei smatra da Amerika ne poznaje dubinu dešavanja u Iranu.

- Imali smo mnogo teže događaje u istoriji i ništa nije dovelo do nestabilnosti. Stabilnost zemlje neće biti poremećena,' ističe ambasador, dodajući da su američke pretpostavke često netačne i da ne razumeju iransko društvo - kaže Baei u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar