Vesti > Svet

VANREDNA SITUACIJA ZBOG SIRA! U Nemačkoj se povlači čak 16 vrsta ovog proizvoda jer je OPASAN PO ZDRAVLJE!

Utvrđeno je da je zahvaćeni proizvod kontaminiran bakterijom Listeria monocitogenes

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Mina Duduković

14/05/2024 > 16:49

podeli vest:

VANREDNA SITUACIJA ZBOG SIRA! U Nemačkoj se povlači čak 16 vrsta ovog proizvoda jer je OPASAN PO ZDRAVLJE!
Foto: Pixabay.com


Trenutno je u toku veliko povlačenje iz fabrike Belrieth u Nemačkoj. Povlačenjem sa tržišta pogođeno je 16 vrsta sireva koji se prodaju u Denns BioMarkt, između ostalog, i ne smeju se konzumirati ni pod kojim uslovima.

 

Kako prenose nemački mediji, dobavljač Hofkaserei Belrieth povlači iz svoje ponude 16 proizvoda kao meru predostrožnosti. Kako prenosi lebensmittelvarning.de, sporni proizvodi se prodaju u Denns BioMarkt i Dennree Naturkost, između ostalih.

U saopštenju, sir Belrieth je objasnio:

- Utvrđeno je da je zahvaćeni proizvod kontaminiran bakterijom Listeria monocitogenes. To je patogen koji izaziva listeriozu, bolest sličnu infekciji gripa.

Simptomi mogu biti veoma ozbiljni.

- Infekcija listerijem se obično manifestuje u roku od 14 dana od infekcije dijarejom i temperaturom. Konkretno, trudnice, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom mogu razviti ozbiljne bolesti kao što su trovanje krvi i meningitis - upozorio je Belrieth Farm Cheese u saopštenju, prenosi Fenix.

Kod trudnica, nerođena beba može biti pogođena, čak iako trudnica nema simptome. Ljudi koji su jeli ove proizvode i razviju simptome treba da potraže medicinsku pomoć i prijave moguću infekciju listerijom. Kupci koji su već kupili proizvod mogu ga vratiti u supermarket i dobiti povraćaj novca.

Da tržišta je do sad povučeno čak 16 vrsta sireva!

Ostavite komentar