Vesti > Svet

HAMAS poslao USLOV ZA PRIMIRJE! Srbija sa još 16 zemalja POZVALA NA HITNO oslobađanje talaca u Gazi!

Hamas je napravio ustupke tokom pregovora sa Izraelom, ali neće odustati od zahteva za trajnim prekidom vatre

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

25/04/2024 > 09:30

podeli vest:

HAMAS poslao USLOV ZA PRIMIRJE! Srbija sa još 16 zemalja POZVALA NA HITNO oslobađanje talaca u Gazi!
Foto: Tanjug/AP/shutterstock


Zamenik predsednika politbiroa Hamasa za Gazu Halil al Haja izjavio je da je ta palestinska militantna grupa spremna na dogovor o petogodišnjem primirju sa Izraelom i da se pretvori u političku stranku ako bi bila uspostavljena palestinska država sa granicama iz 1976. godine, što predstavlja poznato "rešenje sa dve države".

Al Haja, predstavnik Hamasa u pregovorima o prekidu vatre i vraćanju talaca, naveo je bi da bi ta grupa prihvatila "potpuno suverenu palestinsku državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze i vraćanje palestinskih izbeglica u skladu sa međunarodnim rezolucijama".

On je u intervjuu za Asošijeted pres dodao da bi u tom slučaju vojno krilo Hamasa bilo raspušteno.

- Sva iskustva naroda koji su se borili protiv okupatora, kad su postali nezavisni i osvojili svoja prava i svoju državu, šta su ove snage učinile? One su se pretvorile u političke stranke i njihove borbene snage su se pretvorile u nacionalnu armiju - naveo je Al Haja.

On je ocenio da dugo najavljivana kopnena ofanziva Izraela u gradu Rafa ne bi porazila Hamas.

- Izraelske snage nisu uništile više od 20 odsto Hamasovih snaga. Ako ne mogu da dokrajče Hamas, šta je rešenje? Rešenje je dogovor - kazao je Al Haja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Adel Hana

 

Hamas je, kako je on naveo, napravio ustupke tokom pregovora sa Izraelom, ali neće odustati od zahteva za trajnim prekidom vatre i potpunog povlačenja trupa Izraela.

- Ako nismo ubeđeni da će rat biti završen, zašto bismo predali zatvorenike? - upitao je Al Haja.

Srbija sa 16 zemalja pozvala na hitno oslobađanje talaca u Gazi

Srbija je, zajedno sa još 16 zemalja, pozvala na momentalno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi već duže od 200 dana, među kojima su i državljani naših zemalja, saopšteno je danas iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Argentina, Austrija, Brazil, Bugarska, Kanada, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija, Španija, Tajland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su u zajedničkoj izjavi naveli da "sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice".

Foto: Screenshot Tanjug video

 

-Naglašavamo da bi dogovor o oslobađanju talaca doneo trenutni i produženi prekid vatre u Gazi, što bi omogućilo dostavljanje dodatne neophodne humanitarne pomoći koja će biti isporučena širom Gaze i dovelo do pouzdanog kraja neprijateljstava-, navodi se u izjavi, kako je saopštila Služba za saradnju s medijiama predsednika Vučića.

Srbija i 16 zemalja navode da bi, u tom slučaju, "stanovnici Gaze mogli da se vrate u svoje domove i na svoja imanja uz prethodno izvršene pripreme za obezbeđivanje skloništa i humanitarne pomoći".

Foto: Screenshot Tanjug video

 

-Snažno podržavamo aktuelne napore u posredovanju kako bismo vratili naše ljude kući. Ponavljamo poziv Hamasu da oslobodi taoce i dozvoli nam da okončamo ovu krizu, kako bismo zajednički mogli da usmerimo napore na uspostavljanje mira i stabilnosti u regionu-, navodi se u zajedničkom pozivu Srbije i 16 zemalja.

Ostavite komentar