Vesti > Svet

Optužili Google za "GENOCID RADI PROFITA", pa svi redom popili OTKAZE! Pogledajte šta je gigant uradio zbog IZRAELA

Otpušteno je 28 radnika iz kompanije zbog protesta

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

19/04/2024 > 10:00

podeli vest:

Optužili Google za "GENOCID RADI PROFITA", pa svi redom popili OTKAZE! Pogledajte šta je gigant uradio zbog IZRAELA
Foto: Unsplash.com/shutterstock


Kompanija Google je otpustila više od dvadesetak zaposlenih koji su protestovali zbog ugovora sa izraelskom vladom ove nedelje. Zaposleni su organizovali proteste u kancelarijama Google u Njujorku i Sanivejlu u Kaliforniji. U Sanivejlu su ušli u kancelariju generalnog direktora Google Cloud-a Tomasa Kuriana.

Nosili su transparente na kojima je pisalo: "Nema više genocida radi profita" i "Mi smo uz palestinske, arapske i muslimanske zaposlene u Google-u". Portparol kompanije rekao je za CNN da su protesti deo dugogodišnje kampanje grupe organizacija i ljudi koji uglavnom ne rade u Guglu.

- Mali broj demonstranata je ušao na nekoliko naših lokacija. Fizičko ometanje rada drugih zaposlenih i onemogućavanje pristupa objektima je jasno kršenje naše politike i potpuno neprihvatljivo ponašanje - rekao je portparol.

Ugovor vredan 1,2 milijarde dolara

- Na kraju smo morali da pozovemo policiju jer su se oglušili o nekoliko zahteva za napuštanje prostorija. Posle sprovođenja interne istrage, raskinuli smo radni odnos sa 28 zaposlenih - dodao je portparol kompanije.

Gugl i Amazon imaju ugovor od 1,2 milijarde dolara za pružanje usluga izraelskoj vladi i vojsci. Reč je o projektu Nimbus.

- Ovaj čin odmazde je jasan pokazatelj da Google ceni ugovor vredan 1,2 milijarde dolara sa genocidnom izraelskom vladom više od svojih radnika - saopštio je juče pokret "Bez tehnologije za aparthejd".

Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Morgan

 
Google Cloud i Izrael

Ugovor Google Cloud-a sa izraelskom vladom datira još od 2021. godine, kada je kompanija najavila da će pružati usluge Izraelu kako bi pomogla zemlji da bolje odgovori na izazove javnog sektora, uključujući zdravstvo, transport i obrazovanje.

Međutim, Tajms je ranije ovog meseca izvestio, pozivajući se na interni dokument kompanije, da je korisnik Google Cloud-a bilo Ministarstvo odbrane Izraela, što je izazvalo proteste.

Ali Tech for Apartheid kaže da je nakon sukoba između Izraela i Hamasa Google kreirao prilagođene alate za izraelsko ministarstvo odbrane i povećao svoje ugovore sa izraelskom vojskom.

Portparol Gugla je rekao da Google Cloud podržava mnoge vlade širom sveta, uključujući Izrael.

Ostavite komentar