Vesti > Svet

IZRAEL želi da pošalje jasnu poruku IRANU: POSTOJE 4 opcije kao mogući odgovori na NAPAD?

Američki zvaničnici pokušavaju javno da ubede Izrael da nema potrebe da uzvrati Iranu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

17/04/2024 > 17:44

podeli vest:

IZRAEL želi da pošalje jasnu poruku IRANU: POSTOJE 4 opcije kao mogući odgovori na NAPAD?
Foto: Shutterstock


Nakon što je Iran ispalio više dronova kamikaza i balističkih raketa, mnogi su se plašili da će taj potez dovesti do eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Iako Izrael još uvek nije reagovao na napad, mnogi stručnjaci su ubeđeni da će Tel Aviv poslati jasnu poruku Iranu.

- Izrael ne želi da Iran pomisli da može da napadne izraelsko tlo kao odgovor na izraelski napad na iranske interese u trećoj zemlji. Ali u isto vreme, Izrael ne želi i ne može sebi da dozvoli sukob velikih razmera sa Iranom dok se bori u Gazi - rekli su izraelski zvaničnici za New York Times.

Prema pisanju tog lista, članovi izraelskog ratnog saveta razmatraju četiri opcije koje su dovoljno jake da pošalju jasnu poruku Iranu da takvi napadi neće ostati bez odgovora, ali da sa druge strane ne budu previše jaki da izazovu veliku eskalaciju sukoba.

Prva opcija je ofanzivni udar na iransku metu, poput baze Revolucionarne garde, ali van Irana, u zemlji kao što je Sirija. Loša strana ovog plana je što je takva opcija nesrazmerna direktnom napadu Irana na teritoriju Izraela.

Takođe, jedan od mogućih odgoivora je udar na simboličnu metu na iranskom tlu. Ali, takav potez bi zahtevao konsultacije sa SAD uz rizik da bi tako mogli da izazovu bes u Vašingtonu, s obzirom na to da se oni od početka ne slažu sa tim predlogom.

Treća opcija koju ima Izrael je sajber napad na iransku infrastrukturu. Takav potez bi, međutim, prerano razotkrio mogućnosti Izraela u ovoj vrsti ratovanja i ne bi bio adekvatan odgovor na vazdušni napad poput onog koji je u subotu izazvao Iran.

Foto: Shutterstock

 

Poslednja opcija koju navodi New York Times podrazumeva ubrzavanje napada manjih razmera na iransko tlo, uključujući ciljane atentate koje treba da izvrši Mosad. Za takve napade, međutim, Izrael ne preuzima odgovornost.

Američki zvaničnici pokušavaju javno da ubede Izrael da nema potrebe da uzvrati Iranu, tvrdeći da bi premijer Benjamin Netanjahu mogao da odnese pobedu, nakon što je uspešno presreo balističke rakete i dronove koje je poslao Teheran.

U isto vreme, međutim, postoje američki zvaničnici koji kažu da razumeju da je možda nemoguće sprečiti izraelski kontranapad jer shvataju da postoje izraelski zvaničnici koji veruju da mora postojati odgovor koji će biti poruka celom svetu.

Ostavite komentar