Vesti > Svet

"Moramo da izbegnemo ESKALACIJU RATA" Oglasio se MAKRON o KATASTROFI na Bliskom istoku, pa IZRAELU poručio samo JEDNO

Iran je u subotu uveče lansirao stotine dronova i projektila na Izrael kao odgovor na izraelski napad

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

15/04/2024 > 11:54

podeli vest:

"Moramo da izbegnemo ESKALACIJU RATA" Oglasio se MAKRON o KATASTROFI na Bliskom istoku, pa IZRAELU poručio samo JEDNO
Foto: Sarah Meyssonnier/Pool via AP/shutterstock


Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će Francuska učiniti sve što može da izbegne dalju eskalaciju sukoba između Izraela i Irana na Bliskom istoku.

- Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije. Učinićemo sve što možemo da izbegnemo rasplamsavanje sukoba - rekao je Makron za BFM TV i pozvao Izrael da pokaže uzdržanost u bilo kakvom odgovoru. 

Makron bi danas trebalo da razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, prenosi izraelski portal Inet. 

On je u nedelju izjavio da je napad Irana na Izrael nesrazmeran, napominjući da je Francuska pomogla u presretanju dronova i projektila, na zahtev Jordana.

Iran je u subotu uveče lansirao stotine dronova i projektila na Izrael kao odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila. 

Oglasio se ministar spoljnih poslova Irana

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan izrazio je nadu da će Evropska unija izneti efikasnu inicijativu za zaustavljanje sukoba u Pojasu Gaze, izrazivši spremnost Irana da doprinese uspehu takvog rešenja.

Amirabdolahijan je u telefonskom razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom rekao da napad Izraela na iranske savetodavne snage angažovane u borbi protiv terorizma u Siriji i oružani napad na iranske diplomatske objekte u Damasku predstavljaju očigledno kršenje Bečke konvencije i jasan prelazak iranskih crvenih linija, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Naveo je da Iran, u svetlu "diplomatske neaktivnosti Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti u izdavanju izjave kojom se osuđuje ta akcija", nije imao izbora nego da uzvrati Izraelu u "granicama legitimne odbrane", prenosi agencija Tasnim.

Amirabdolahijam je ocenio operaciju uspešnom i dodao da je iz perspektive Irana preneta poruka da je stvar završena, ali da će, ako Izrael pribegne merama odmazde, odgovor Irana će biti trenutan, opsežan i maksimalan. Kako se navodi, Borelj je izrazio zadovoljstvo što je operacija, iz perspektive Irana, završena.

Ostavite komentar