Vesti > Svet

NEĆETE VEROVATI šta je ovaj čovek sebi uradio! Pokušao je da ukloni URASLU DLAKU, a završio je u KOMI!

Steven je razvio ovo stanje kao rezultat infekcije dok je pokušavao da ukloni uraslu dlaku sa područja prepona

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

22/03/2024 > 12:00

podeli vest:

NEĆETE VEROVATI šta je ovaj čovek sebi uradio! Pokušao je da ukloni URASLU DLAKU, a završio je u KOMI!
Foto: Shutterstock


Čovek koji je dobio smrtonosnu infekciju krvi završio je u komi iz bizarnog razloga - urasle dlake na nozi.

Stivu, čije prezime i godine nisu objavljeni, dijagnostikovana je potencijalno fatalna sepsa uzrokovana infekcijom iz 2022. godine, prema video snimku na TikTok-u koji je postavila njegova sestra Mišel.

Sepsa je ekstremna reakcija imunog sistema organizma na infekciju. Nazvan "tihi ubica", može izazvati komplikacije opasne po život koje uključuju otkazivanje organa i, ako se ne leče, smrt.

Steven je razvio ovo stanje kao rezultat infekcije dok je pokušavao da ukloni uraslu dlaku sa područja prepona. Septički šok je izazvao niz zabrinjavajućih komplikacija uključujući krvne ugruške, upalu pluća, otkazivanje organa i sindrom akutnog respiratornog distresa u stanju pluća.

Lekari su pronašli bakterijsku infekciju koja se proširila sve do srca i "uništila ga", rekla je Mišel. „Ali nije mogao da ode na drugu operaciju zbog kritičnog stanja.

S obzirom na sve komplikacije, Stiven, otac i muž, je intubiran i stavljen u indukovanu komu kako bi se njegovo telo izlečilo. Mišel je rekla da su mu lekari proglasili moždanu smrt i dali mu četiri procenta šanse da preživi. Ali nakon mesec dana i mnogih procedura i tretmana, Stiven je izašao iz kome bez oštećenja mozga i od tada se skoro potpuno oporavio.

Foto: TikTok printscreen/michellebell111

 

 

Sepsu je izuzetno teško prepoznati i dijagnostikovati i pogađa oko 1,7 miliona Amerikanaca svake godine, prema Asocijaciji američkih medicinskih koledža.

Pojavljuje se kada imunitet tela reaguje na infekciju ili bakteriju, izazivajući niz reakcija koje mogu dovesti do otkazivanja organa. Nije sigurno koliko je Stiven čekao na dijagnozu sepse i u kom trenutku se ona razvila.

Sepsa je treći vodeći uzrok smrti u američkim bolnicama, ubijajući skoro 270.000 ljudi godišnje. Iako je dijagnoza prilično zahtevna, često je izlečiva ako je lekari rano uoče i pacijentu daju jake antibiotike. Za svaki sat kada pacijent ne primi dozu terapije, rizik od smrti se povećava za 4 do 9 procenata.

Bakterijske infekcije su obično glavni uzrok, ali virusi kao što su Covid i obična prehlada - koji ne reaguju na antibiotike - takođe mogu izazvati sepsu. Simptomi uključuju ekstremno visoku ili nisku telesnu temperaturu, mentalni pad i konfuziju, jak bol i kratak dah.

Ostavite komentar