Vesti > Svet

Nemačka avio kompanija LUFTHUNZA u velikom GUBITKU! Zbog silnih ŠTRAJKOVA IZGUBILA 250 MILIONA EVRA

Evo šta je napisao glavni finansijski direktor Lufthanze Remko Stenbergen u internom pismu radnicima

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Anica Ninković

21/03/2024 > 18:12

podeli vest:

Nemačka avio kompanija LUFTHUNZA u velikom GUBITKU! Zbog silnih ŠTRAJKOVA IZGUBILA 250 MILIONA EVRA
Foto: Unsplash.com


Nemačka avio-kompanija Lufthanza procenjuje da su je štrajkovi zaposlenih od početka godine koštali 250 miliona evra, što je više nego udvostručilo procenu od početka meseca. Finansijski pritisak štrajkova obuhvata duži period od samog prekida rada i uključuje posledice u listama posade, rasporedu letova i neizvesnosti potrošača, napisao je juče glavni finansijski direktor Lufthanze Remko Stenbergen u internom pismu radnicima.

Tako su cele nedelje otkazani letovi na inače profitabilnoj liniji između Frankfurta i San Franciska, naveo je konkretan primer Stenbergen i dodao da putnici danas nerado rezervišu karte, a ako i rade izbegavaju Lufthanzina čvorišta u Frankfurtu i Minhenu. Stenbergen je početkom marta procenio troškove štrajka na 100 miliona evra.

Pokrenuta arbitraža

Radnici Lufthanze su već neko vreme u štrajku i pregovaraju sa menadžmentom o nagodbi pre samog početka uskršnjeg putovanja. "Problem je u novcu i trajanju ugovora", rekao je juče predsednik Sindikata vazduhoplovstva NLO Joakim Vaskez Burger, posle poslednje runde pregovora.

Nastavljamo pregovore, rekao je Burger, "ali trenutno nije moguće prognozirati da li će dogovor biti postignut pre Uskrsa". Arbitraža bi trebalo da reši poseban spor oko plata Lufthanzinog zemaljskog osoblja. Ako ne bude uspešan, Verdijev sindikat će glasati za štrajk do daljnjeg.

Radnici službi bezbednosti vazdušnog saobraćaja na aerodromima takođe štrajkuju. Predstavnici sindikata Verdi i poslodavaca započeli su u sredu šestu rundu kolektivnih pregovora.

- Zaista želimo da postignemo sporazum - rekao je pregovarač Verdija Volfgang Piper.

Ostavite komentar