Vesti > Svet

Rusija jasno poručila da NUKLEARNO ORUŽJE ostaje: Nemamo mi o čemu da pregovaramo sa SAD

Tokom zasedanja su SAD i Japan donele rezoluciju o nedopuštanju razmeštanja nuklearnog oružja u svemiru i zabrani razvoja takvog naoružanja

Izvor: K1info/novosti.rs

19/03/2024 > 19:11

podeli vest:

Rusija jasno poručila da NUKLEARNO ORUŽJE ostaje: Nemamo mi o čemu da pregovaramo sa SAD
Foto: K1info/Shutterstock/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP/Gavriil Grigorov


Rusija ne vidi osnova za dijalog sa SAD povodom novih sporazuma o kontroli raketno-nuklearnog oružja, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

Istakao je da je interakcija po tom pitanju moguća prilikom preispitivanja antiruskog kursa SAD i NATO.

- Što se tiče pitanja strateškog dijaloga između Rusije i SAD u pogledu novih dogovora o kontroli raketno-nuklearnog naoružanja, oni se ne mogu izdvojiti iz opšteg vojno-političkog konteksta. Ne vidimo osnove za takav rad u uslovima kada zapadne države pokušavaju da Rusiji nanesu "strateški poraz" i kada odbijaju da poštuju naše vitalne interese - rekao je ruski diplomata na sednici Saveta za bezbednost UN, koja je posvećena nuklearnom razoružavanju.

Poljanski je dodao da akcije SAD sada ukazuju na nezainteresovanost SAD i njihovih saveznika za ozbiljan razgovor povodom kontrole nuklearnog naoružanja. Podvukao je da Rusiju ne impresioniraju histerije i pretnje iz Vašingtona, Londona i Brisela.

Sednica Saveta bezbednosti UN održana je 18. marta na temu "Nuklearnog razoružanja i neširenja nuklearnog oružja".

Tokom zasedanja su SAD i Japan donele rezoluciju o nedopuštanju razmeštanja nuklearnog oružja u svemiru i zabrani razvoja takvog naoružanja.

Ostavite komentar