Vesti > Svet

Vulkan na Islandu se još NE SMIRUJE, i dalje IZBACUJE DIM I LAVU! Evo šta je sa obližnjim GRADOM i objektima (FOTO)

Magma se gomilala pod zemljom na poluostrvu Rejkjanes, u blizini glavnog grada Islanda Rejkjavika

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

18/03/2024 > 23:46

podeli vest:

Vulkan na Islandu se još NE SMIRUJE, i dalje IZBACUJE DIM I LAVU! Evo šta je sa obližnjim GRADOM i objektima (FOTO)
Foto: Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco


Vulkan na Islandu, koji je proradio četvrti put od decembra, još izbacuje dim i svetlo narandžastu lavu u vazduh, dok su infrastruktura i obližnji ribarski grad bezbedni za sada, saopštile su danas vlasti.

Magma se gomilala pod zemljom na poluostrvu Rejkjanes, u blizini glavnog grada Islanda Rejkjavika, od poslednje erupcije u februaru, što je navelo vlasti da upozore na mogućnost skore erupcije.

Oko podneva, tokovi lave su se smirili u jednoj od tri oblasti koje su bile aktivne prethodnog dana, saopštila je Islandska meteorološka služba. Mehaničke barijere uspele su da promene tok lave daleko od infrastrukturnih objekata - geotermalne elektrane Svartsengi i ribarskog gradića Grindavik u kojem živi oko 4.000 stanovnika.

Lava je tokom vikenda tekla preko jednog od tri puta koji su vodili u Grindavik, a danas je krenula ka jugu ka drugom putu u grad.
Malo je verovatno da će lava stići do mora, saopštila je Islandska meteorološka služba.

Snažni vetrovi su nosili opasne gasove iz vulkana ka severozapadu, ali je malo verovatno da će stići do Rejkjavika, dodaje Meteorološka služba. Aerodrom Keflavik u Rejkjaviku saopštio je da je u potpunosti operativan.

Ovo je sedma erupcija na poluostrvu Rejkjanes od 2021. godine kada su geološki sistemi koji su bili neaktivni oko 800 godina ponovo postali aktivni.
 

Ostavite komentar