Vesti > Svet

U NEMAČKOJ DANAS ŠTRAJK NA DVA FRONTA: Lufthansa PRIZEMLJENA, a evo šta traže MAŠINOVOĐE

Železnički sindikat GDL je u nedelju uveče najavio novi, jednodnevni štrajk mašinovođa koji je započeo danas u dva sata ujutru

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

12/03/2024 > 12:37

podeli vest:

U NEMAČKOJ DANAS ŠTRAJK NA DVA FRONTA: Lufthansa PRIZEMLJENA, a evo šta traže MAŠINOVOĐE
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Probst


Danas se Nemačka suočava sa štrajkovima na dva fronta, a ispunjenje zahteva traže nemačke mašinovođe, ali i kabinsko osoblje nemačke avio-kompanije Lufthanza.

Železnički sindikat GDL je u nedelju uveče najavio novi, jednodnevni štrajk mašinovođa koji je započeo danas u dva sata ujutru.

Ključni zahtev sindikata je smanjenje broja radnih sati, sa 38 na 35 sati nedeljno, uz iste plate kao ranije, prenosi AP.

Pregovori između železničkog operatera Dojče ban i sindikata GDL nisu doneli rezultate, tako da je usledio šesti uzastopni štrajk mašinovođa.

Protest mašinovođa se poklopio sa današnjim odvojenim štrajkom kabinskog osoblja Lufthanze na letovima koji polaze iz Frankfurta, glavnog čvorišta ove avio-kompanije.

Sindikat NLO koji zastupa kabinsko osoblje je pozvao na štrajk u trajanju od 19 sati koji je započeo u četiri sata ujutru.

Glavni zahtevi NLO su povećanje plata za 15 odsto i jednokratne isplate od 3.000 evra po zaposlenom kako bi se neutralisale posledice inflacije.

Kabinsko osoblje Lufthanze na letovima koji polaze iz Minhena će protestovati sutra, a nemačka avio-kompanija procenjuje da će tokom dva dana protesta biti otkazano ukupno 1.000 letova. 
 

Ostavite komentar