Vesti > Svet

Naš najraniji predak došao je u Evropu sa ISTOKA ili jugoistoka

Arheološka nalazišta na zapadu Ukrajine rasvetljavaju istoriju naseljenih mesta i daju nove podatke o našim precima

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Milena Gačević

10/03/2024 > 16:58

podeli vest:

Naš najraniji predak došao je u Evropu sa ISTOKA ili jugoistoka
Foto: Shutterstock


Kameno oruđe pronađeno u Ukrajini najstariji je dokaz ljudske prisutnosti u Evropi, rezultati su istraživanja koje su naučnici objavili pre nekoliko dana. Nova analiza je potvrdila da slojevi sedimentnih stena koji okružuju kameno oruđe, iskopani na arheološkom nalazištu u Korolevu na zapadu Ukrajine blizu granice s Rumunijom, datiraju od pre 1,4 miliona godina.

Dosad se verovalo da je najranije naseljeno mesto u Evropi Atapuerca u Španiji nekih 200.000 do 300.000 godina kasnije.

Istraživači su rekli da otkrića podupiru hipotezu po kojoj su rani hominini kolonizovali Evropu s istoka ili jugoistoka.

Međunarodni tim je upotrebio nove metode za analizu slojeva sedimenta oko usitnjenog kamenja iskopanog iz Koroleva sedamdesetih godina prošlog veka, uključujući i metode datiranja ukopa pomoću kozmogenih radionuklida, koji nastaju kada je površina stene izložena kosmičkim zracima.

- Naš najraniji predak, Homo erectus bio je prvi među homininima koji je napustio Afriku pre otprilike dva miliona godina, a krenuo je prema Bliskom istoku, istočnoj Aziji i Evropi - rekao je glavni autor istraživanja Roman Garba s Instituta za nuklearnu fiziku Češke akademije nauka (CAS).

- Radiometrijsko datiranje prve ljudske prisutnosti na nalazištu Korolevo ne samo da popunjava veliku prostornu prazninu između nalazišta Dmanisi u Gruziji i Atapuerce u Španiji, već i potvrđuje hipotezu po kojoj je prvi impuls širenja hominina u Evropu došao s istoka ili jugoistoka - kazao je Garba.

Ostavite komentar