Vesti > Svet

BAJDEN pobedio na HAVAJIMA, sledi REVANŠ sa TRAMPOM! SADA OBOJICI PRETI OVAJ ČOVEK

Republikanci će svoje predizbore na Havajima održati 12. marta

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

07/03/2024 > 10:27

podeli vest:

BAJDEN pobedio na HAVAJIMA, sledi REVANŠ sa TRAMPOM! SADA OBOJICI PRETI OVAJ ČOVEK
Foto: K1info/wikipedia.org/Tanjug/AP


Američki predsednik Džozef Bajden pobedio je na predizborima demokrata na Havajima, što ga je dodatno približilo ponovnom dobijanju predsedničke nominacije svoje stranke za izbore u novembru, prenosi AP.

Bajden je u ovoj američkoj saveznoj državi pobedio bestseler autorku knjiga o samopomoći Merijen Vilijamson, koja je nakon povlačenja kongresmena Dina Filipsa jedini njegov protivkandidat.

Demokrate na Havajima glasale su u školskim menzama, mesnim zajednicama i sindikalnim prostorijama. Samo registrovanim biračima koji su članovi stranke bilo je dozvoljeno da učestvuju, ali je bio omogućen upis i registracija birača na  svakom biračkom mestu, prenosi AP.

Havaji su jedno od uporišta Demokratske stranke koja kontroliše oba doma zakonodavnog tela i ima mesto guvernera, a sva četiri člana Kongresa iz ove savezne države su demokrate.

Republikanci će svoje predizbore na Havajima održati 12. marta.

Sledi revanš

Donald Tramp i Džo Bajden, bivši i aktuelni predsednik SAD, nakon ubedljivih trijumfa na unutrarstranačkim izborima republikanaca i demokrata održanim na Superutorak zakazali su praktično revanš u trci za Belu kuću u novembru.

Politiko piše da je ovo glasanje ipak, pored toga što je jasno potvrdilo koliko čvrstu kontrolu njih dvojica imaju nad svojim strankama, takođe na najbolji način pokazalo i njihove slabosti sa kojima se suočavaju pred predsedničke izbore.

Foto: Shutterstock

 

U slučaju Trampa to su problemi koje ima u privlačenju podrške dobro obrazovanih glasača iz američkih predgrađa, koji su mahom glasali za njegovu republikansku rivalku Niki Hejli pre nego što je juče odlučila da odustane od kandidature za republikansku predsedničku nominaciju.

Bajden treba da zabrine protestno glasanje za opciju "neopredeljen" koje se nakon Mičigena, američke savezne države sa najvećom arapskom populacijom, proširilo i na druge države tokom Superutorka.

To se posebno videlo u demokratama naklonjenijoj Minesoti, gde je, kao i u slučaju Mičigena, problem bio u politici Bajdenove administracije na Bliskom istoku, odnosno podrška Vašingtona ratu koji Izrael vodi u Pojasu Gaze.

I pored toga u utorak uveče je svaka šansa da bilo Tramp ili Bajden ne osvoje stranačku nominaciju za predsednika SAD definitivno ušla u domen fantazije.

Politiko navodi da, prema anketama, veliki broj birača i kod republikanaca i kod demokrata nije oduševljen skoro izvesnim ponavljanjem duela iz 2020.

 

Ostavite komentar