Vesti > Svet

NAJTUŽNIJA SLIKA SVETA! Pogledajte kako PREŽIVLJAVAJU MALIŠANI u ovom zastrašujućem mestu, a planeta im je OKRENULA LEĐA

Neuhranjeno je više od 3,5 miliona dece u Sudanu, a kako stvari stoje, strahuje se da će biti i gore

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Kristina Jokić

01/03/2024 > 13:20

podeli vest:

NAJTUŽNIJA SLIKA SVETA! Pogledajte kako PREŽIVLJAVAJU MALIŠANI u ovom zastrašujućem mestu, a planeta im je OKRENULA LEĐA
Foto: UNICEF


Na severu Afrike traje humanitarna kriza golemih razmera. Daleko od naslovnica medija, Sudan, zemlja u kojoj od aprila 2023. godine traje građanski rat, postao je opasno i zastrašujuće mesto za decu i njihove porodice.

Sudan je danas mesto najveće izbegličke krize u svetu, na kojem milioni dece unutar zemlje beže od sveprisutnog nasilja u potrazi za sigurnošću, hranom, skloništem i zdravstvenim potrebštinama, pri čemu se u zemlji beleži drastično povećanje smrtnosti dece. 

Život malog Sida rastužio svet

U srcu Sudana, usred brutalnih sukoba, u istočnom Darfuru, u području El Ferdosa, iz UNICEF-a svakodnevno spašavaju živote dece. U tamošnji centar za primarnu zdravstvene nege stigao je i dvogodišnji dečak Sid, iscrpljen i slab, sa temperaturom. Pomoću inovativnog medicinskog alata, dijagnostikovana mu je neuhranjenost.

Foto: Shutterstock

 

Zdravstveni stručnjaci odmah su, nakon rutinskog pregleda, započeli da leče malog Sida posebnom terapeutskom hranom koja spašava živote neuhranjene dece, a koju u Sudan dostavlja UNICEF.

Pasta sa mikronutrijentima upakovana u vrećice puna je vitamina i minerala koji su pomogli Sidu da dobije na težini i povrati snagu. Zahvaljujući terapiji, Sid dobro napreduje – traka za dijagnostikovanje pothranjenosti se, dve nedelje otkako je Sid uključen u terapijski program, više ne kreće kroz crveno, već kroz žuto polje – što znači poboljšanje na putu prema zelenom polju ozdravljenja. Uz nastavak terapije, Sid će se oporaviti od pothranjenosti koja u Sudanu uzima brojne dečije živote.

Dok je Sid na lečenju, zdravstveni radnici brinu se da njegova majka takođe dobije pomoć i podršku, kako bi mogla što bolje da se brine za sebe i Sida. 

- Od velike mi je koristi i podrška koju nam pružaju ovde. Pre nego što sam došla ovde, stalno sam bila zabrinuta za Sidovo zdravlje. Sada imam vremena da vodim domaćinstvo jer se Sidov san popravio, a što je najvažnije, počeo je da dobija na težini - rekla je Avadija Hamid, Sidova majka.

Foto: Tanjug/AP

 
Terenski radnici obilaze domaćinstva

UNICEF je jedini dobavljač terapeutske hrane koja se koristi za lečenje dece obolele od najsmrtonosnijeg oblika pothranjenosti. UNICEF-ovi mobilni timovi na prvu liniju kriznih žarišta u Sudanu dostavljaju terapeutsku hranu i medicinsku pomoć kako bi se sprečio potpuni kolaps zdravstvenih usluga koje spašavaju dečje živote.

Provera pothranjenosti dece mlađe od pet godina sprovodi se i izvan zdravstvenih ustanova. Terenski zdravstveni radnici obilaze domaćinstva, od vrata do vrata, kako bi ranim otkrivanjem pothranjenosti mogli što pre da započnu lečenje dece i tako im spasu živote.

3,5 miliona dece neuhranjeno, a očekuje se pogoršanje situacije

Sudan ima jednu od najvećih stopa dečje neuhranjenosti u svetu. Neuhranjeno je više od 3,5 miliona dece, a procenjuje se da bi ih ove godine čak 700.000 moglo biti teško pothranjeno ili u povećanom riziku od smrtnosti u slučaju da im se ne osigura lečenje.

S obzirom na stalne borbe, ograničen pristup namirnicama i porast cena hrane, očekuje se da će se situacija u vezi sa ishranom dodatno pogoršati.

 

Ostavite komentar