Vesti > Svet

NEMCI čekaju zimu KO ZAPETE PUŠKE: Ako nema gasa - BIĆE DRVA. Pa, nek košta ŠTA KOŠTA

Cene peleta i ogrevnog drveta porasle su za 85,7% u odnosu na prošlu godinu

Izvor: K1info/Tanjug

23/09/2022 > 17:30

podeli vest:

NEMCI čekaju zimu KO ZAPETE PUŠKE: Ako nema gasa - BIĆE DRVA. Pa, nek košta ŠTA KOŠTA
Foto: Unsplash.com


Vrtoglave cene gasa, nafte i struje, dovele su do toga da se Nemci sve više okreću drvima za grejanje svojih domova, zbog čega su se cene skoro udvostručile u odnosu na prošlu godinu.

Već nedeljama gas ne prolazi kroz Severni tok 1, nemačke nuklearne elektrane bi trebalo da budu zatvorene, a vlada spasava energetske kompanije levo i desno. Uprkos upozorenjima o potencijalnim isključenjima struje, potrošači nastavljaju da kupuju grejalice.

U tom kontekstu, piše Euraktiv, značajan skok cena drveta ne iznenađuje, a Nemci su zbog cele situacije napeti, čemu su doprinele i političke izjave.

- Nemačka bi mogla da prođe kroz predstojeću zimu dobro, ali samo ukoliko budemo imali sreće sa meteorološkim uslovima i ako uspemo da sačuvamo dovoljno gasa - rekao je 19. septembra vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek.

Foto: Pixabay.com

 

Cene peleta i ogrevnog drveta porasle su za 85,7% u odnosu na prošlu godinu. Najdrastičnije poskupljenje imao je pelet koji su poskupeo za 133,3%. U međuvremenu, prosečno povećanje cena robe široke potrošnje u istom vremenskom periodu iznosilo je svega 7,9%.

- Neki smatraju da je čudno što su cene drvnog peleta skočile. Ja ne smatram tako. Kada cena određenog proizvoda poraste, ljudi nađu zamenu, ali i cena tog zamenskog proizvoda "skoči" - rekao je Lion Hirt, profesor za energetiku u školi Herti u Berlinu.

Rastuća tražnja zemlje za drvetom takođe je smanjila izvoz, koji je pao za 30,3% u odnosu na prošlu godinu.

Takođe, porastao je i uvoz peći. Do jula, dodatnih 60.000 peći je uvezeno u Nemačku, od kojih je 62,4% dolazilo iz Kine. Istovremeno, reeksport peći u zemlje EU smanjen je za 28,8%.

 

 

Ostavite komentar