Vesti > Svet

NOVE SANKCIJE ZA BELORUSIJU! Savet Evrope BEZ MILOSTI, odluka doneta na JOŠ GODINU DANA!

Mere su produžene na još godinu dana zbog, kako se navodi, drastičnog pogoršanja stanja ljudskih prava u Belorusiji

Izvor: K1info

Autor: Ognjen Nestorović

26/02/2024 > 15:49

podeli vest:

NOVE SANKCIJE ZA BELORUSIJU! Savet Evrope BEZ MILOSTI, odluka doneta na JOŠ GODINU DANA!
Foto: Tanjug/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Savet Evrope danas je doneo odluku o produženju restriktivnih mera u Belorusiji za još godinu dana, odnosno do 28. februara 2025, a odluka je doneta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mera, saopšteno je danas iz Saveta.

Mere su produžene na još godinu dana zbog, kako se navodi, drastičnog pogoršanja stanja ljudskih prava u Belorusiji, kao i stalne umešatnosti te zemlje u vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu.

''Od avgusta 2020, EU je uvela nekoliko uzastopnih rundi individualnih i sankcija upućenih za celokupne sektore, protiv onih koji su odgovorni za unutrašnju represiju i kršenje ljudskih prava u Belorusiji, i u kontekstu beloruskog učešća u ratu Rusije protiv Ukrajine. Ovim merama EU signalizira odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo delovanje i podrška režimu i Rusiji dolaze uz cenu'', navodi se u saopštenju.

Pojedinačne restriktivne mere uključuju zamrzavanje finanfsijskih sredstava i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje, a fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja u zemlje EU.

Na spisku sankcionisanih trenutno je 233 lica, uključujući beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, kao i 37 entiteta.

''Belorusija takođe ostaje predmet ciljanih ekonomskih sankcija, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robi dvostruke namene, tehnologiji i telekomunikacijama, energetici, transportu i drugima'', saopšteno je iz Saveta Evrope.
 

Ostavite komentar