Vesti > Svet

Egipat pravi kamp u slučaju da Palestinci masovno pobegnu iz Rafe

Palestincima ne bi bilo dozvoljeno da napuštaju ograđen prostor, ukoliko ne žele da odu u neku drugu državu

Izvor: K1info

18/02/2024 > 08:15

podeli vest:

Egipat pravi kamp u slučaju da Palestinci masovno pobegnu iz Rafe
Foto: Tanjug/AP


Egipat pravi ograđen prostor u pustinji na Sinajskom poluostrvu, u blizini Pojasa Gaze, zbog zabrinutosti da bi izraelska ofanziva na Rafu mogla da natera veliki broj Palestinaca da pokušaju da nađu utočište na teritoriji Egipta.

Egipatski zvaničnici i bezbednosni analitičari rekli su za "Vol Strit džornal" (WSJ) da, u sklopu planova za vanredne situacije, u toku su radovi na ograđenoj površini od 20 kvadratnih kilometara koji bi mogli da prime više od 100.000 ljudi.

Egipatski zvaničnici su dodali i da bi Kairo pokušao da ograniči broj Palestinaca na tom ograđenom prostoru na 50.000 ili 60.000 ljudi, ukoliko veliki broj izbeglica pobegne iz Pojasa, navodi "Tajms of Izrael".

Oni su istakli da Palestincima ne bi bilo dozvoljeno da napuštaju ograđen prostor, ukoliko ne žele da odu u neku drugu državu, kao i da bi bila pooštren putnički saobraćaj na severu Sinaja.

Lokalni guverner je negirao za "WSJ" da se pravi kamp za izbeglice.

Izveštaj "Njujork tajmsa" o novom ograđenom prostoru uključivao je kratak video snimak koji prikazuje nekoliko građevinskih vozila južno od Rafe, zajedno sa satelitskom fotografijom na kojoj se vide radovi.

Izveštaji su stigli uoči očekivane izraelske operacije u Rafi, koja se nalazi na granici Gaze i Egipta, i koja je, prema tvrdnjama Izraela, poslednje veliko uporište militantnog palestinskog Hamasa u Pojasu. 

SAD i regionalni saveznici upozorili su da bi moglo da dođe do humanitarne katastrofe ukoliko bi izraelska vojska kopneno ušla u taj grad, u kojem se nalazi više od milion izbeglica iz Gaze.

 

Ostavite komentar