Vesti > Svet

KRALJEVSKA PALATA spremna je za NAJGORI scenario: Evo šta čeka KAMILU ako KRALJ ČARLS UMRE

postoje i protokoli u slučaju kraljeve smrti - "Operacija Most Menaj"

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Mina Duduković

06/02/2024 > 23:55

podeli vest:

KRALJEVSKA PALATA spremna je za NAJGORI scenario: Evo šta čeka KAMILU ako KRALJ ČARLS UMRE
Foto: Tanjug/Yui Mok/Pool via AP


Vest da kralj Čarls boluje od raka, potresla je svet i naterala mnoge da se zapitaju šta će se desiti ukoliko on izgubi bitku sa ovom opakom bolešću.

Pored pitanja ko će naslediti tron, aktuelno je pitanje i šta će se desiti sa kraljicom suprugom Kamilom. Budući da monarhija funkcioniše pod strogim pravilima koji u ustanovljeni pre mnogo godina za svaki scenario postoji rešenje.

Ono što ohrabruje jeste činjenica da kralj ima genetske predispozicije da dočeka duboku starost.

Naime njegov otac princ Filip je premnuo 2021. samo dva meseca pre svog 100. rođendana, a njegova majka kraljica Elizabeta umrla je u 96. godini u septembru prošle godine.

Kao što je smrt njegove majke, pokojne kraljice Elizabete II, bila predviđena planom za vanredne situacije poznatim kao "Operacija Londonski most", tako postoje i protokoli u slučaju kraljeve smrti - "Operacija Most Menaj".

Princ Vilijam bi odmah postao monarh, a Kejt Midlton bi najverovatnije postala kraljica supruga.

Foto: Printscreen/Youtube/The Royal Family Channel

 

U tom slučaju, kraljica Kamila bi postala kraljica udovica, piše Dejli miror.

Ona nema prava da bude kraljica regent (šef države), ali bi u tom slučaju mogla da nastavi da obavlja svoje dužnosti, ali pod odobrenjem novog monarha (u ovom slučaju Vilijam). Razlog tome je što ona nije u kraljevskoj liniji kojom bi imala pravo na nasledstvo, a sa kraljem nema ni potomke.

Ako bi postala udovica, kraljica Kamila bi verovatno bila slobodna da sama donosi odluke o tome kako će izgledati njena budućnost, uz odobrenje novog monarha.

Mogla bi da se povuče u Rej Mil Haus, svoj seoski dom, ili da nastavi svoj dobrotvorni rad, kojim je fokusirana na oblasti kao što su zdravlje, pismenost, umetnost i podrška žrtvama silovanja i seksualnog napada.

Elizabeta podržala Kamilu

Pretprošle godine, kraljica Elizabeta je objavila da želi da Kamila bude poznata kao kraljica supruga kada Čarls stupi na tron.

- Kada moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj ženi Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni i moja je iskrena želja da, kada dođe vreme, Kamila postane kraljica supruga dok nastavlja da obavlja svoju vernu službu - rekla je Elizabeta.

Ostavite komentar