Vesti > Svet

Pogledajte APOKALIPTIČNE fotografije! KATAKLIZMA u SAD, poplave i klizišta u Kaliforniji (VIDEO+FOTO)

Zvaničnici su upozorili da se u naredna 24 sata očekuje najgori deo oluje praćen jakom kišom

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Anica Ninković

05/02/2024 > 12:15

podeli vest:

Pogledajte APOKALIPTIČNE fotografije! KATAKLIZMA u SAD, poplave i klizišta u Kaliforniji (VIDEO+FOTO)
Foto: Scott Strazzante/San Francisco Chronicle via AP

Olujni talas koji je sa severa stigao do južnih delova Kalifornije doneo je danas klizišta i velike poplave na područje grada Los Anđelesa, a meteorolozi najavljuju jake kiše i vetrove i za naredna 24 sata.

- Snažni udari vetra i nestanci struje biće manje opasan deo oluje koja će pogoditi jug Kalifornije - rekao je tokom online brifinga u nedelju uveče dr Danijel Svejn, klimatolog sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu i dodao:

- Ako ste zabrinuti za sever Kalifornije, ja sam više zabrinut za jug i ono što stiže.

U naselju Studio Siti, vatrogasci su evakuisali šest ljudi iz dve kuće zbog pretnje od snažnog, razornog vodenog talasa, saopštila je vatrogasna služba Los Anđelesa.

Oluja je drugi vremenski sistem Ananas ekspres, ili atmosferska rečna oluja, koja je pogodila državu u protekloj nedelji i stigla baš u trenutku kada je Los Anđeles dočekao slavne ličnosti na dodeli Gremi nagrada muzičke industrije.

Zvaničnici su upozorili da se u naredna 24 sata očekuje najgori deo oluje praćen jakom kišom i predočili su da opasnost ne dolazi prvenstveno od udara vetra na dalekovode ili drveće već od ogromnog vlažnog olujnog fronta u jednom od najnaseljenijih regiona u SAD.

Oblasti Los Anđelesa i Santa Barbare bile su pod visokim rizikom od prekomernih padavina u nedelju i ponedeljak, a prognostičari predviđaju skoro neprekidnu kišu tokom 48 sati.

Izdate su naredbe za evakuaciju za neke od stanovnika tih okruga, kao i za ljude u regionu San Hoze, okrugu Ventura i dve oblasti okruga Los Anđeles koje su prethodno pretrpele šumske požare, što je ogolelo područje učinilo podložnijim klizištima.

Ostavite komentar