Vesti > Svet

Trgovina ORUŽJEM CVETA u SVETU: SAD obara rekord, a evo koja to EVROPSKA ZEMLJA se najviše NAORUŽAVA

Prodaja američkog naoružanja u inostranstvu je naglo skočila zbog ruske invazije na Ukrajinu i dostigla rekordnih 238 milijardi dolara

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Mina Duduković

31/01/2024 > 11:03

podeli vest:

Trgovina ORUŽJEM CVETA u SVETU: SAD obara rekord, a evo koja to EVROPSKA ZEMLJA se najviše NAORUŽAVA
Foto: Shutterstock


SAD su decenijama unazad lideri u prodaji oružja, a Rusija je zauzimala drugo mesto.

Sada je "jaz" između dve zemlje još veći, jer od početka rata u Ukrajini, mnoge zemlje su odustale od ruskog naoružanja, i stoga je povećana kupovina američkog.

Prodaja američkog naoružanja u inostranstvu je naglo skočila zbog ruske invazije na Ukrajinu i dostigla rekordnih 238 milijardi dolara, piše BBC.

Američka vlada je, naime, direktno pregovarala o prodaji naoružanja u vrednosti od 81 milijarde dolara, što je povećanje od 56 posto u odnosu na 2022. godinu, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova SAD.

Ostalo su bile direktne prodaje američkih vojno-namenskih kompanija stranim zemljama.

Foto: Pixabay.com

 

Poljska, koja trenutno želi da proširi svoje vojne potencijale, bila je među najvećim kupcima američkog oružja. Poljska je kupila helikoptere Apache za 12 milijardi dolara, a platila je 10 milijardi dolara za raketne sisteme visoke pokretljivosti (Himars) i 3,75 milijardi dolara za tenkove M1A1 Abrams, navodi se u fiskalnom izveštaju američke vlade.

Takođe, ova evropska država je potrošila 4 milijarde dolara na integrisane sisteme komandovanja za vazdušnu i protivraketnu odbranu.

Ostavite komentar