Vesti > Svet

RAZOTKRIVEN TAJNI RAZGOVOR! Evo zašto Zelenski želi da SMENI Zalužnog: Amerika i ovde "UMEŠALA PRSTE"

Da li je drama u Kijevu uplašila Vašington?

Izvor: K1info/Sputnjik

Autor: Kristina Jokić

02/02/2024 > 10:49

podeli vest:

RAZOTKRIVEN TAJNI RAZGOVOR! Evo zašto Zelenski želi da SMENI Zalužnog: Amerika i ovde "UMEŠALA PRSTE"
Foto: Tanjug/AP


Želja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog je posledica tajnih pregovora ukrajinskog komandanta sa Zapadom o okončanju sukoba sa Rusijom, izjavio je američki novinar Simor Herš.

Prema njegovim rečima, "drama u Kijevu" uplašila je mnoge u Vašingtonu. On je istakao da se tamo trenutno diskutuje o strategiji završetka sukoba "u cilju okončanja vojnih dejstava i usaglašavanja finansijskog plana za Ukrajinu".

Novinar naglašava da pređašnje izjave Zalužnog o bezizlaznoj situaciji ukrajinske vojske na bojnom polju nisu unapred razmatrane sa Zelenskim, ali su u američkoj prestonici za njih znali.

- Neki u Pentagonu i obaveštajnom resoru pozdravili su ocenu Zalužnog kao početak neizbežnog procesa koji vodi miru - naveo je Herš u članku na onlajn platformi "Sabstek", pozivajući se na izvore.

Istovremeno, prema informacijama Herša, Sjedinjene Američke Države planiraju da podrže glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine i pokrenu reforme u zemlji koje će dovesti do smene vlasti aktuelnog predsednika.

Pored toga, prema rečima jednog od sagovornika Herša, koji je želeo da ostane anoniman, realizacija nove strategije Vašingtona zahteva "konsultacije i okupljanje ključnih, patriotski i realistički nastrojenih, Ukrajinaca".

Ostavite komentar