Vesti > Svet

Predsednik Salvadora PROGLASIO POBEDU na izborima: Ubedljivo je SLAVIO, pa "pao" POLJUBAC NA BALKONU PALATE

Predizborne ankete su pokazale da će većina nagraditi Bukelea zbog toga što je desetkovao kriminalne bande

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

05/02/2024 > 09:45

podeli vest:

Predsednik Salvadora PROGLASIO POBEDU na izborima: Ubedljivo je SLAVIO, pa "pao" POLJUBAC NA BALKONU PALATE
Foto: Tanjug/AP Photo/Moises Castillo


Predsednik Salvadora Najib Bukele objavio je da je pobedio na juče održanim predsedničkim izborima sa više od 85 odsto glasova podrške a da je njegova stranka "Nove ideje" na parlamentarnim izborima osvojila 58 od 60 mesta u jednodomnom parlamentu Zakonodavne skupštine.

- Prema našim podacima, na predsedničkim izborima smo pobedili sa više od 85 odsto glasova, a u Zakonodavnoj skupštini od 60 poslaničkih mesta dobijamo najmanje 58. Ovo je rekord u čitavoj istoriji svetske demokratije - napisao je Bukele na društvenoj mreži "X".

Vrhovni izborni sud trenutno obrađuje podatke sa biračkih mesta, koji će uskoro biti objavljeni. 

Predizborne ankete koje je sprovela istraživačka kompanija CID Galup, pokazale su da bi Bukele na ovim predsedničkim izborima mogao da osvoji 87 odsto glasova. Predizborne ankete su pokazale da će većina nagraditi Bukelea zbog toga što je desetkovao kriminalne bande, koje su načinile život u Salvadoru nepodnošljivim i izazvale talase migracija u SAD.

Kampanja mu se zasnivala na uspehu njegove bezbednosne strategije, prema kojoj su vlasti suspendovale određene građanske slobode kako bi privele više od 75.000 ljudi bez optužbe, navodi Rojters. Ta privođenja su dovela do velikog pada u broju ubistava i transformisala je državu od 6,3 miliona stanovnika, koja je nekada bila jedna od najopasnijih u svetu u po stopi kriminala.

Međutim, neki analitičari smatraju da masovna pritvaranja nisu  dugoročno održiva.

Na izborima u nedelju učestvovalo je još pet kandidata, među kojima su članovi bivše levičarske gerile FMLN, kao i desničarska Nacionalna republikanska alijansa (ARENA), dve stranke koje su se smenjivali 30 godina na vlasti, do 2019. godine.

 

Ostavite komentar