Vesti > Svet

HUTI SU SPREMNI! Jemenska pobunjenička grupa NAJAVILA ODGOVOR na napade AMERIKE i VELIKE BRITANIJE

U drugom talasu vazdušnih napada koje su izveli avioni SAD i Velike Britanije pogođeno je 36 ciljeva na 13 lokacija jemenskih pobunjenika

Autor: Mina Duduković

04/02/2024 > 10:12

podeli vest:

HUTI SU SPREMNI! Jemenska pobunjenička grupa NAJAVILA ODGOVOR na napade AMERIKE i VELIKE BRITANIJE
Foto: Sgt Tanjug/AP Photo/Lee Goddard, UK Ministry of Defence


Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je danas da će odgovoriti na američke i britanske vazdušne napade na njihove položaje u Jemenu i da ih ti udari neće "odvratiti", iako je desetine njihovih pozicija gađano u okviru vojnih akcija SAD i Velike Britanije zbog napada te proiranske pobunjeničke grupe na brodove u Crvenom moru.

Portparol Huta, brigadni general Jahja Sare izjavio je da su proteklih sati američki i britanski bombarderi izveli 48 udara, uključujući 14 na glavni grad Sanu, devet na Hodeidu i 11 na Taiz, prenosi jemenska agencija Saba koja objavljuje saopštenja Huta.

Kako navodi Tajms of Izrael, ta područja su pod kontrolom te pobunjeničke grupe, koja ima podršku Teherana.

- Napadi nas neće odvratiti od podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze i neće proći bez odgovora i kazne - upozorio je Sare.

Ranije danas saopšteno je da je u drugom talasu vazdušnih napada koje su izveli avioni SAD i Velike Britanije pogođeno je 36 ciljeva na 13 lokacija jemenskih pobunjenika Huta.

U napadu su učestvovali američki borbeni avioni F/A-18 sa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer, britanski borbeni avioni Tajfun FGR4 i razarači američke mornarice USS Graveli i USS Carnei, koji su ispalili rakete Tomahavk iz Crvenog mora, saopšteno je iz američkog i britanskog ministarstva odbrane.

Foto: K1info/Shutterstock/Freepik

 

Centralna komanda američke vojske saopštila je sinoć da je uspešno uništena protivbrodska krstareća raketa koja je bila spremna za lansiranje na brodove u Crvenom moru.

- Američke snage su identifikovale krstareću raketu u Jemenu i utvrdile da predstavlja neposrednu pretnju po vojne i trgovačke brodove u regionu", navedeno je u saopštenju - prenosi Rojters.

Huti gotovo svakodnevno izvode raketne ili napade dronovima na komercijalne i vojne brodove koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaliv, kako su naveli, u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela.

Najnoviji udari protiv Huta izvedeni su nakon vazdušnih napada SAD u petak na ciljeve u Siriji i Iraku, kao odgovor na napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u prošlu nedelju, kojem su poginula tri vojnika.

Pogođene lokacije su navodno pripadale raznim milicijama koje podržava Iran, a koji SAD okrivljuju za napad u Jordanu.
Iran, međutim, odbacuje tvrdnju Vašingtona da je Teheran povezan sa napadom dronom. 
 

Tagovi:

Ostavite komentar