Vesti > Svet

Pogledajte DRAMATIČNE PRIZORE požara u ČILEU: Broj žrtava povećan na 51!

Hitne službe nastoje da obuzdaju vatrenu stihiju koja preti i urbanim područjima

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Mina Duduković

04/02/2024 > 09:28

podeli vest:

Pogledajte DRAMATIČNE PRIZORE požara u ČILEU: Broj žrtava povećan na 51!
Foto: Tanjug/AP


Broj žrtava šumskih požara koji nastavljaju da besne u centralnom Čileu povećan je na 51, a broj stradalih će verovatno nastaviti da raste, saopštile su lokalne vlasti.

Hitne službe nastoje da obuzdaju vatrenu stihiju koja preti i urbanim područjima.

Crni dim se nadvio nad mnogim delovima regiona Valparaiso u centralnom Čileu, u kojem živi skoro milion stanovnika, a vatrogasci koriste i helikoptere u borbi protiv vatre, prenosi Rojters.

Oblasti oko primorskog turističkog grada Vina del Mar su među najteže pogođenima, a spasilački timovi se bore da stignu do svih ugroženih oblasti.

Ministarka unutrašnjih poslova Karolina Toha izjavila je da se zemlja suočava sa najgorom katastrofom od zemljotresa 2010. godine, kada je poginulo oko 500 ludi.

- Područje zahvaćeno požarima danas je mnogo manje nego prošle godine, (ali) sada se povećava površina ugrožena vatrom - rekla je Toha.

Ona je navela da su vlasti najviše zabrinute zbog toga što se neki od aktivnih požara razvijaju veoma blizu urbanih sredina "sa veoma velikim potencijalom da ugroze ljude, kuće i druge objekte".

- Situacija je zaista veoma teška - rekao je tokom obraćanja naciji predsednik Čilea Gabrijel Borik.

Između petka i subote površina zahvaćena šumskim požarom povećala se 30.000 na 43.000 hektara.

Šumski požari nisu neuobičajeni u Čileu tokom letnjih meseci, a prošle godine je tokom rekordnog toplotnog talasa stradalo oko 27 ljudi i uništeno više od 400.000 hektara zemljišta.
 

Ostavite komentar