Vesti > Svet

VATRA PREPLAVILA ČILE! Traga se za NESTALIMA: Pogledajte DRAMATIČNE PRIZORE požara, ulice progutao PEPEO (FOTO)

U Čileu proglašeno je vanredno stanje zbog šumskih požara koji su se proširili

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Kristina Jokić

03/02/2024 > 17:10

podeli vest:

VATRA PREPLAVILA ČILE! Traga se za NESTALIMA: Pogledajte DRAMATIČNE PRIZORE požara, ulice progutao PEPEO (FOTO)
Foto: Tanjug/AP


Najmanje 19 osoba se vodi kao nestalo u šumskim požarima u Čileu, šest naselja je evakuisano i uvedena je vanredna situacija, javili su čileanski mediji.

Predsednik Čilea Gabrijel Borić proglasio je vanrednu situaciju zbog šumskih požara, koji su zahvatili uglavnom region Valparaiso, gde je izgorelo više od 6.800 hektara.  Borić je napisao da su sve raspoložive jedinice vatrogasaca, policije i civilne zaštite raspoređene za gašenje požara.

Zbog prvog velikog šumskog požara u letnjoj sezoni u okolini primorskih gradova Valparaiso i Vinja del Mar evakuisano je nekoliko naselja, a vatra i dalje preti da stigne do oba grada.

Požar je izbio u petak iz još nepoznatih razloga u nacionalnom parku jezera Penjuelas, koji se nalazi dvadesetak kilometara od luka Valparaiso i Vinja.

Zbog požara je zatvoren put koji povezuje prestonicu Santjago sa tim priobalnim gradovima.  Zbog jakih vetrova i velikih vrućina požar trenutno ne može da bude lokalizovan, a Nacionalna služba za prevenciju i reagovanje na katastrofe izdala je crveno upozorenje i zatražila evakuaciju šest opština, pet u blizini grada Vinja del Mar i jedne u Vilja Alemana.

Ostavite komentar