Vesti > Svet

KOLAPS U FINSKOJ: 300.000 Finaca kreće u ŠTRAJK, zatvoren VRTIĆI I ŠKOLE, a ozbiljno je POREMEĆEN i VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ

Sindikati su rekli da su spremni za dugu borbu, zapretivši dodatnim štrajkovima ako vlada ne odustane

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

01/02/2024 > 09:15

podeli vest:

KOLAPS U FINSKOJ: 300.000 Finaca kreće u ŠTRAJK, zatvoren VRTIĆI I ŠKOLE, a ozbiljno je POREMEĆEN i VAZDUŠNI SAOBRAĆAJ
Foto: K1info/Pixabay.com/Shutterstock


Gotovo 300.000 finskih radnika započeće danas dvodnevni štrajk u znak protesta protiv izmena zakona o tržištu rada i smanjenja socijalnog osiguranja, koje je predložila vlada premijera Peterija Orpa.

Očekuje se da će štrajk ozbiljno poremetiti svakodnevni život Finaca, jer će u okviru trodnevne akcije biti zatvoreni vrtići i predškolske ustanove, dok će vazdušni saobraćaj i usluge pošte biti poremećene.

- Plan vlade je bezobziran. Najprije će pravo na štrajk biti ozbiljno ograničeno, a zatim će se progurati oštri rezovi - rekao je za Reuters predsednik najveće finske sindikalne udruge SAK Jarkko Eloranta.

Sindikati su rekli da su spremni za dugu borbu, zapretivši dodatnim štrajkovima ako vlada ne odustane.

Međutim, vlada, koja je preuzela dužnost prošle godine, ustraje tvrdeći da Finska mora pokrenuti produktivnost i srezati fiskalni dug. 

- Reforme su neophodne, a sindikati nisu ponudili nikakvu alternativu za ispravljanje naše alarmantne ekonomske situacije - izjavio je izvršni direktor lobija EK Jyri Hakamies.

Radnici koji štrajkuju čine oko 13 odsto od 2,29 miliona ljudi zaposlenih u Finskoj, prema zvaničnoj statistici iz 2023. Finska nacionalna avio-kompanija Finnair saopštila je u ponedeljak da će otkazati oko 550 letova zbog štrajka, dok filijala Neste goriva rafinerija u gradu Porvo će isporučivati manje benzina i dizela za oko nedelju dana.

Sindikat visokoobrazovanih radnika Akava pozvao je vladu da ne napušta finsku tradiciju pregovaranja.

- Posle ove političke akcije, vlada je sada prinuđena da razmotri da li će sindikati morati da nastave štrajk i koliko daleko mogu da se prošire - rekao je portparol Akave Jirki Kempajnen.

 

 

 

Ostavite komentar