Vesti > Svet

AMERIKA U PLAMENU! U Teksasu PROGLAŠENO RATNO STANJE, nacionalna garda NA NOGAMA!

Viceguverner Teksasa Den Patrik upozorio je američkog predsednika DŽozefa Bajdena na sukob sa snagama bezbednosti

Izvor: K1info

Autor: Ognjen Nestorović

26/01/2024 > 20:29

podeli vest:

AMERIKA U PLAMENU! U Teksasu PROGLAŠENO RATNO STANJE, nacionalna garda NA NOGAMA!
Foto: Tanjug/AP


Država Teksas je proglasila ratno stanje uprkos naredbama federalnih snaga da se ukloni bodljikava žica sa južne granice SAD.

Teksas je zvanično ušao u ratno stanje. Guverner je aktivirao član 1 odeljka 10, paragraf 3 Ustava SAD, koji dozvoljava da se proglasi ratno stanje u državi i deluje bez obzira na saveznu vladu.

Viceguverner Teksasa Den Patrik upozorio je američkog predsednika DŽozefa Bajdena na sukob sa snagama bezbednosti i zahtevao da se skloni s puta, prenosi Foks NJuz

- Najveća greška koju Bajdenova administracija može da napravi jeste da se suoči sa policijom, našom vojskom i Nacionalnom gardom na našoj granici kada smo zauzeti da radimo ono što američki narod želi - rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, Teksas pozdravlja svaku pomoć drugih država, ali to treba organizovati preko nadležnih organa kako se „sutra ne bi pojavile hiljade ljudi“.

Foto: Unsplash.com

 

- Ako nam se DŽo Bajden skloni s puta, uradićemo svoj posao i obezbediti granicu. Ne trebaju nam - dodao je Patrik.

Guverner Greg Abot je izjavio da se događa "invazija" migranata i da su donete mere zaštite. Prema njegovim rečima, Teksas će voditi sopstvenu politiku jer se federalne vlasti ne nose sa bezbednošću granica.

Država Teksas preduzima sopstvene mere u borbi protiv ilegalne migracije. Jedna od njih bio je i zakon koji dozvoljava hapšenje, krivično gonjenje i zatvaranje osumnjičenih za ilegalne prelaske granice, kao i njihovo deportovanje iz zemlje po nalogu suda.

Vašington postupke teksaških vlasti naziva neustavnim, a metode preteranim.

Abotove akcije podržali su republikanski guverneri 25 američkih država, objavivši saopštenje u kojem optužuju predsednika DŽozefa Bajdena da nije voljan da se bori protiv ilegalne imigracije. Pored toga, odluke guvernera podržao je bivši predsednik i kandidat na predsedničkim izborima 2024. Donald Tramp, koji je pozvao ostale američke države da pomognu Teksasu.

Ostavite komentar

Lola

Malo da se SAD bave sa svojim problemima i puste nas na miru . Jupi.

27.01.2024 11:03
Vasolijr Marinko

Sporo ali nesporno sve ide u neminovnom pravcu.

27.01.2024 16:25
Ivan Ivanović

Da vide kako je ratovanje u svojoj državi,dosta su maltretirali ceo svet

31.01.2024 13:57