Vesti > Svet

NEMAČKI POLJOPRIVREDNICI isped VLADE u BERLINU: Otrili šta je "PRELILO ČAŠU"

Ljuti farmeri nedeljama protestuju zbog smanjenja subvencija

Izvor: K1info

Autor: M. D.

26/01/2024 > 13:40

podeli vest:

NEMAČKI POLJOPRIVREDNICI isped VLADE u BERLINU: Otrili šta je "PRELILO ČAŠU"
Foto: Shutterstock


Više od 300 nemačkih farmera stiglo je danas na traktorima u sedište koalicione vlade ove stranke u Berlinu u znak novog protesta protiv planova za smanjenje subvencija za gorivo.

- Protesti proteklih nedelja pokazali su da profesija stoji zajedno i da je dostignuta tačka preokreta koja je izazvala "prelivanje čaše" - rekao je Henrik Vendorf, predsednik Udruženja poljoprivrednika pokrajine Brandenburg. 

Oko 250 traktora zaustavilo se ispred kancelarija stranki, saopštila je berlinska policija.

Kako navode iz udruženja, poljoprivrednici su želeli da dostave katalog zahteva. Ovo uključuje zaustavljanje poteza vlade kancelara Olafa Šolca da ukine smanjenu poresku stopu na poljoprivredni dizel.

Ljuti farmeri nedeljama protestuju zbog smanjenja subvencija, uključujući velike proteste u nekoliko gradova gde su farmeri blokirali saobraćaj traktorima i drugom poljoprivrednom opremom.

Šolcova koalicija, koja uključuje njegove socijaldemokrate, zelene i liberale, pod pritiskom je da poveća poreske prihode ili smanji potrošnju kako bi premostila veliki budžetski jaz.

Dajući ustupak poljoprivrednicima, vlada je pristala da ublaži tu meru postepenom ukidanjem subvencija za dizel tokom tri godine, ali ne odmah.

Ostavite komentar