Vesti > Svet

NEMAČKA ušla u CRVENO! Stižu sve ozbiljnija UPOZORENJA na rat sa RUSIJOM, evo šta nedostaje OVOJ ZEMLJI

Boris Pistorius je rekao da mir i sloboda u kojima je većina Evrope uživala više nisu sigurni

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

26/01/2024 > 09:15

podeli vest:

NEMAČKA ušla u CRVENO! Stižu sve ozbiljnija UPOZORENJA na rat sa RUSIJOM, evo šta nedostaje OVOJ ZEMLJI
Foto: K1info/Tanjug/AP/shutterstock/Freepik


Nemački ministar odbrane pozvao je na ozbiljnu nacionalnu debatu o budućnosti vojske, tvrdeći da ona trenutno nije u stanju da se uhvati u koštac sa nizom izazova bezbednosne politike sa kojima se Evropa suočava.

Boris Pistorijus, koji je često pozivao Nemačku da postane "spremna za rat" otkako je pre godinu dana postao ministar odbrane i upozoravao da bi Vladimir Putin mogao da napadne u roku od osam godina, rekao je da zemlja mora biti spremna da se suoči sa ruskim predsednikom.

Foto: Tanjug/AP

 

Obraćajući se učesnicima na nemačkoj vojnoj akademiji u Hamburgu, jasno dajući do znanja da se obraća i širem društvu, Pistorius je rekao:

- Jesmo li ozbiljno spremni da branimo ovu zemlju? I ko smo to mi? Ova rasprava se mora održati.

Pistorius je rekao da mir i sloboda u kojima je većina Evrope uživala više nisu sigurni.

Ove nedelje Pistorijus je rekao da razmišlja da dozvoli i onima koji nisu nemački državljani da se pridruže vojsci u pokušaju da poveća broj vojnika sa 181.000 na 203.000 do 2031. godine. Priča se da će, kao u američkoj vojsci, gde ljudi mogu da se nadaju da će dobiti državljanstvo u zamenu za službu, učesnici biti nagrađeni pasošima.

Vojska, naime, pati od hroničnog manjka ljudstva te je svake godine potrebno 20.000 novih vojnika kako bi se održao trenutni broj. Posao u vojsci nije prestižan u Nemačkoj, prvenstveno zbog prošlosti te zemlje.

Načelnik Generalštaba britanske vojske general Patrik Sanders rekao da treba preduzeti korake da se društvo stavi na ratne noge i da javnost treba da bude spremna da se naoružava protiv Rusije. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva brzo je odbacilo njegove komentare, insistirajući da neće biti povratka na regrutaciju, koju je Britanija ukinula 1960. godine.

U Švedskoj, Norveškoj, Finskoj i baltičkim zemljama već su u toku pripreme za suočavanje s potencijalnim ruskim napadom. U Nemačkoj je ruski rat u Ukrajini otvorio veliku raspravu o vojsci.

Foto: Shutterstock

 

General-potpukovnik Aleksandar Solfrank, šef NATO snaga u gradu Ulmu na jugu Nemačke, koji bi bio odgovoran za koordinaciju kretanja evropskih trupa u slučaju napada na članicu NATO-a, rekao je da su nemačkoj vojsci potrebni ne samo resursi, već i odlučnost. 

- Kredibilno odvraćanje zahteva pripremu za rat i mora uključiti stanovništvo - rekao je Solfrank u svom godišnjem obraćanju za stanje bezbednosti.

I Markus Soder, lider Bavarske i šef konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU), rekao je prekjuče da su Nemačkoj potrebni "vojnici sposobni da se bore na frontu".

Neposredno posle ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., njemački kancelar Olaf Scholz najavio je Zeitenvende (prekretnicu) u nemačkoj vojsci te da će izdvojiti 100 milijardi evra u poseban fond za financiranje modernizacije vojske, kao i za zapošljavanje osoblja.

Međutim, promena je bila spora. Pistorijus, koji je preuzeo dužnost od prethodnika koji je smatran nesposobnim za taj posao i koji je takođe popularan političar u Nemačkoj, teško je uverio kolege u vladi u hitnost.

Što se tiče kratkoročnih poteza, Pistorijus je juče rekao da nije upoznat sa ponudom zamene koja bi omogućila da nemačke krstareće rakete Taurus odu u Britaniju, a da Ukrajina zauzvrat dobije britanske rakete Storm Shadov.

Foto: Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP/Gavriil Grigorov

 

Britanija je ponudila Nemačkoj razmenu krstarećih raketa koja bi omogućila nemačkoj vladi da prevaziđe zabrinutost oko predložene isporuke raketa dugog dometa Ukrajini, objavio je u sredu list Handelsblat.

Dugoročnije gledano, poziv na buđenje Nemačkoj, ali i ostatku Europe, dolazi u obliku američkih izbora. U Berlinu raste svest o uticaju koji bi pobeda Donalda Trumpa mogla imati na financiranje NATO-a i evropsku vojnu strategiju prema Rusiji.

- Ako Tramp pobedi, moraćemo da se toplo obučemo. Potrebna nam je potpuno opremljena vojska. Potreban nam je veliki broj sopstvenih dronova, ali i pojašnjenje da li će američki atomski štit ostati na mestu - rekao je nedavno Markus Soder, šef CSU-a.  

Seder je rekao da bi se zalagao za ponovno uvođenje vojne obaveze, ali da ona bude obavezna samo za muškarce, kao što je ranije bio slučaj.

Karl-Teodor cu Gutenberg, koji je bio ministar odbrane pod Angelom Merkel, rekao je juče da je prokleta dužnost Nemačke da se pripremi za ruski napad.

Ostavite komentar