Vesti > Svet

Kineska delegacija IZBEGLA SUSRET sa Zelenskim u Davosu: Nije ih pridobio za "formulu mira"

Jedan visoki američki zvaničnik potvrdio je da je Peking odbio zahtev Kijeva za sastankom

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Milena Gačević

18/01/2024 > 12:15

podeli vest:

Kineska delegacija IZBEGLA SUSRET sa Zelenskim u Davosu: Nije ih pridobio za "formulu mira"
Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber


Ukrajinski čelnici nisu skrivali da se ove sedmice žele sastati s kineskim zvaničnicima u Švajcarskoj, ali predsednik Volodimir Zelenski otišao je kući bez željenog susreta, što predstavlja novi udarac Kijevu, piše Politico.

Kineska delegacija u Švajcarskoj imala je dovoljno prilika za susret sa svojim ukrajinskim kolegama, bilo u Bernu ili na Forumu (WEF) u Davosu. Bilo kakav sastanak zadovoljio bi dugogodišnju nadu Kijeva da se održe neposredni razgovori s visokim predstavnicima iz Pekinga. 

Pre multinacionalnog mirovnog samita u Alpama, šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak kazao je kako je nužno da se Kina pridruži mirovnim pregovorima i nagovestio da će Zelenski imati priliku da razgovara s kineskim premijerom.

Ukrajina nije postigla napredak u pridobijanju Kine da se posveti pregovorima, a Zelenski i Li nisu uspeli da se susretnu. To je najnoviji znak da Kina nema nameru da zagovara kraj rata u Ukrajini.

Kina je umesto toga stala na stranu Rusije, snabdevajući ruske snage materijalima koji su održali ratne napore Moskve uprkos pritisku Zapada i sankcijama. Ukrajina i njene pristalice tvrde da bi prekid te veze dodatno poremetio planove Kremlja.

Odluka Kine da se ne sastane s Ukrajincima čini se namernom, i nije posledica pretrpanog rasporeda. Jedan visoki američki zvaničnik potvrdio je da je Peking odbio zahtev Kijeva za sastankom. Drugi je izjavio je da je Kina odbila bilo kakve razgovore nakon što ju je Rusija pozvala da obustavi planirane diplomatske susrete s Ukrajinom.

Kineski zvaničnici nisu se oglasili o tome zašto sastanak nije održan. 

Inače, Kina i Ukrajina održavale su diplomatske veze čak i nakon ruske invazije punog opsega.

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

 

- Svato ko misli da se radi samo o nama, samo o Ukrajini, grdno se vara - rekao je Zelenski u utorak na glavnoj pozornici WEF-a.

Zelenski se, kako prenose mediji, sastao s ključnim partnerima, predstavnicima SAD-a i sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen. 

Sastanci su se dogodili u ključnom trenutku za Zelenskog i njegovu zemlju. Dve sukobljene strane su u pat-poziciji, zarobljene u iscrpljujućem bombardovanju duž fronta. Istovremeno, američki Kongres se bori da odobri 61 milijardu dolara vojne pomoći za Ukrajinu, a republikanci sve više uzmiču od održavanja rata kojem se ne nazire kraj.

Republikanci su skloniji usmeravanju resursa na osiguranje južne granice s Meksikom dok migranti pristižu u velikom broju, iako predsednik Bajden poziva zakonodavce u Belu kuću kako bi se postigao dogovor.

Inače, učesnici foruma u Davosu dočekali su Zelenskog poput rock zvezde. Velika gomila okupila se ispred sobe za sastanke samo kako bi ugledala Zelenskog kako ide na svoju sledeću sesiju. Ignorisao je pitanja novinara, uključujući i ono o odnosu Ukrajine i Kine, udaljivši se kao da ih nije čuo.

Ostavite komentar