Vesti > Svet

Privremeni premijer Pakistana hitno NAPUŠTA Davos zbog porasta napetosti sa Iranom

Pakistan je iranskim službama poslao dosijea sa konkretnim dokazima o prisustvu i aktivnostima terorista pakistanskog porekla u Iranu

Izvor: K1info/Tanjug

18/01/2024 > 09:21

podeli vest:

Privremeni premijer Pakistana hitno NAPUŠTA Davos zbog porasta napetosti sa Iranom
Foto: Freepik.com/Tanjug/AP


Privremeni premijer Pakistana Anvar-ul-Hak Kakar prekinuće posetu Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u vreme pojačanih napetosti sa Iranom.

Iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje saopšteno je da su vazdušni udari koje su pakistanske snage izvele na iransku teritoriju bili opravdani zbog toga što su preduzeti ''u svetlu verodostojnih obaveštajnih podataka o predstojećim terorističkim aktivnostima velikih razmera'', prenosi Gardijan.

''Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Iran. Jedini cilj današnjeg čina bio je traganje za sopstvenom bezbednošću i nacionalnim interesom Pakistana koji je najvažniji i ne može biti kompromitovan'', navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Pakistan iranskim službama poslao više dosijea sa konkretnim dokazima o prisustvu i aktivnostima terorista pakistanskog porekla na teritoriji Irana.

"Tokom poslednjih nekoliko godina, u našim angažmanima sa Iranom, Pakistan je dosledno delio ozbiljnu zabrinutost zbog sigurnih utočišta u kojima se nalaze teroristi pakistanskog porekla koji sebe nazivaju ''Sarmačarima'' na neuređenim prostorima unutar Irana'', stoji u saopštenju.

Ranije je pakistansko Minsitarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Pakistan izveo niz "vrlo koordinisanih" vojnih udara u iranskoj provinciji Sistan i Baludžistan, dva dana nakon što je Iran izveo napade na pakistanskoj teritoriji.

Iranski mediji izveštavaju da je nekoliko projektila pogodilo jedno selo u provinciji Sistan i Beludžistan i da su ubijene tri žene i četvoro dece.

 

Ostavite komentar