Vesti > Svet

Sprema se KOLAPS U NEMAČKOJ, pun Berlin TRAKTORA: Danas VELIKI ZAVRŠNI PROTEST nemačkih poljoprivrednika

Najveći poljoprivredni protesti u istoriji Nemačke krenuli su prošlog ponedeljka kada nije bilo dela zemlje koji je normalno funkcionisao

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

15/01/2024 > 09:38

podeli vest:

Sprema se KOLAPS U NEMAČKOJ, pun Berlin TRAKTORA: Danas VELIKI ZAVRŠNI PROTEST nemačkih poljoprivrednika
Foto: Tanjug/AP Photo/Kay Nietfeld/dpa


Nemački farmeri najavili su za danas proteste ispred Brandenburške kapije u Berlinu zahtevajući preispitivanje planova za uvođenje većih poreza za poljoprivrednike.

Očekuje se da će na protestima učestvovati 3.000 poljoprivrednika na traktorima, 2.000 kamiona i 10.000 ljudi iz cele Nemačke, preneo je Rojters.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner planira da se obrati učesnicima protesta, a lideri vladajućih koalicionih partija pozvali su predstavnike poljoprivrednika na razgovore.

Nemački poljoprivrednici počeli su prošlog ponedeljka blokadu pristupnih puteva autoputevima u delovima Nemačke u znak protivljenja vladinom planu da ukine poreske olakšice za nabavku dizela koji se koristi u poljoprivredi.

Vladajuća koalicija kancelara Olafa Šolca predložila je prošlog meseca planove za ukidanje oslobađanja od poreza za poljoprivredna vozila i poreskih olakšica za dizel, preneo je AP. Ti planovi su deo paketa za popunjavanje budžetskog deficita od 17 milijardi evra za 2024. godinu.

Nemačka vlada je u četvrtak delimično popustila, navodeći da će biti zadržano oslobađanje od poreza na poljoprivredna vozila, a da će smanjenje poreskih olakšica za dizel biti ukinuto tokom tri godine. Međutim, Udruženje nemačkih poljoprivrednika saopštilo je da i dalje insistira na potpunom povlačenju vladinih planova.

Ostavite komentar