Vesti > Svet

KINA poslala 71 avion ka TAJVANU: Na Dalekom istoku KLJUČA kao u LONCU

Peking je rasporedio razarače, fregate, desantne grupe, lovce, bombardere, letelice specijalne namene, artiljerijske brigade i raketne trupe

Izvor: K1info/novosti.rs

08/04/2023 > 22:07

podeli vest:

KINA poslala 71 avion ka TAJVANU: Na Dalekom istoku KLJUČA kao u LONCU
Foto: Tanjug/AP


Tajvanska vojska je otkrila 71 avion kineske Narodne oslobodilačke armije (PLA) kako se približava ostrvu, navodi se u tvitu Ministarstva odbrane.

Do 16:00 časova 8. aprila otkrivena je 71 letelica i devet brodova PLA.

Napominje se da je 45 aviona prešlo takozvanu srednju liniju Tajvanskog moreuza i ušlo u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Tajvana.

Istočna borbena komandna zona PLA je zauzvrat izvestila da su prvog dana vežbe kineske oružane snage uvežbavale manevre za osvajanje prevlasti na moru i u vazduhu, borbene patrole oko ostrva, kao i njegovo potpuno opkoljavanje i zadržavanje.

Peking je rasporedio razarače i fregate, desantne grupe, lovce, bombardere, avione specijalne namene, artiljerijske brigade i raketne trupe.

Ranije danas, Ši Ji, portparol istočne zone Borbene komande PLA, rekao je da oružane snage zemlje, u skladu sa planom borbene obuke, izvode vežbe i patrole u ​​moru i vazdušnom prostoru oko ostrva. Kompleks manifestacija trajaće od 8. do 10. aprila.

Prema Ši Jiju, vežba će biti upozorenje za tajvanske separatističke snage, kao i neophodna mera za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine.

Situacija oko Tajvana je značajno eskalirala posle posete ostrvu početkom avgusta prošle godine tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Kina, koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je posetu američke političarke. Peking je u ovom koraku video podršku Vašingtona tajvanskom separatizmu i održao velike vojne vežbe.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. pošto su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan.

Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih.

Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija - Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međustraitsku razmenu.

 

Ostavite komentar