Vesti > Svet

Kinezi imenovali novog ŠEFA DIPLOMATIJE i odmah pozvali VAŠINGTON da se SMIRI

Umesto novogodišnjih čestitiki SAD-u stižu poruke da prestane da stvara tenzije i da ne prodaje oružje Tajvanu

Izvor: K1info/Tanjug

30/12/2022 > 18:38

podeli vest:

Kinezi imenovali novog ŠEFA DIPLOMATIJE i odmah pozvali VAŠINGTON da se SMIRI
Foto: Xinhua via AP/


Kina je danas ponovila svoje protivljenje potencijalnoj prodaji američkog oružja Tajvanu, pošto je Vašington odobrio prodaju protivtenkovskog sistema za postavljanje mina na ostrvo.

Prema izveštajima, potencijalna prodaja bi vredela oko 180 miliona dolara.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin pozvao je Vašington da odmah prekine vojne kontakte sa Tajvanom, prenosi TASS.

- Pozivamo američku stranu da se pridržava principa jedne Kine i odredbi tri kinesko-američka zajednička saopštenja, da ispuni obavezu svog predsednika da neće podržavati 'nezavisnost Tajvana', zaustavi prodaju oružja i vojne kontakte sa Tajvanom,kao i da prestane da stvara nove tenzije u Tajvanskom moreuzu - rekao je Vang novinarima na konferenciji za štampu.

Foto: AP Photo/Chiang Ying ying

 

Vang je upozorio da će Kina preduzeti "snažne mere" u odbrani svog suvereniteta i svojih bezbednosnih interesa.

Ko je novi šef diplomatije?

Novi kineski ministar inostranih poslova je Ćin Gang, objavio je državni radio. 

Ćin (56) je trenutno kineski ambasador u SAD, a na funkciji kineskog šefa diplomatije zameniće Vang Jia, preneo je Rojters.

 

Ćin je bio zamenik ministra spoljnih poslova Kine pre nego što je postao ambasador u Vašingtonu, a brzo je napredovao kroz različite pozicije u kineskom ministarstvu spoljnih poslova, uključujući dva mesta portparola ministarstva između 2006. i 2014. godine i kao glavni službenik protokola između 2014. i 2018. godine, prenosi Rojters.

Kao portparol, isticao se po tome što je bio jedan od prvih kineskih diplomata koji je oštro branio sve otvoreniju kinesku spoljnu politiku, što će kasnije biti poznato kao diplomatija "vukova ratnika", navodi Rojters.

 

 

 

 


 

Ostavite komentar