Vesti > Svet

ZELENSKI otkrio koliko je Prigožinovih boraca UBIJENO u Ukrajini: NISU IMALI ŠTA DA IZGUBE

Posle 12 dana pauze, Rusija je tokom protekle noći pokrenula napad dronovima na Kijev

Izvor: K1info/Tanjug

02/07/2023 > 12:41

podeli vest:

ZELENSKI otkrio koliko je Prigožinovih boraca UBIJENO u Ukrajini: NISU IMALI ŠTA DA IZGUBE
Foto: Tanjug/AP


Najmanje 21.000 pripadnika privatne ruske vojne kompanije Vagner ubijena je u borbama na istoku Ukrajine, tvrdi ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski.

- Samo na istoku Ukrajine naše trupe su ubile 21.000 vagnerovaca - rekao je Zelenski u subotu u Kijevu iznoseći i procenu da je 80.000 pripadnika Vagnera ranjeno, prenosi CNN.

Zelenski je rekao da su Vagnerovi borci motivisani i da su to uglavnom osuđenici koji "nisu imali šta da izgube".

Posle 12 dana pauze, Rusija je tokom protekle noći pokrenula napad dronovima na Kijev, izjavio je zvaničnik ukrajinske vojske i potvrdio da su ukrajinski PVO sistemi uništili sve mete koje su se približavale ukrajinskoj prestonici.

- U ovom trenutku nema informacije o mogućim žrtvama ili šteti, objavio je na svom Telegram kanalu general-pukovnik Sergej Popko, načelnik vojne administracije Kijeva - prenosi Reuters.

Foto: Tanjug/AP

 

Posle dva sata ujutru po lokalnom vremenu, Kijev, Kijevski i niz regiona u centralnoj i zapadnoj Ukrajini bili su oko jedan sat pod uzbunom zbog vazdušnih napada.

Ruska borbena grupa Istok osujetila je napade ukrajinske vojske na oblast Ugledar u Donjeckoj Narodnoj Republici i uništila značajan broj neprijateljskih boraca i vojnih sredstava, rekao je portparol ove borbene grupe Oleg Čehov.

Prema njegovim rečima, ovaj uspeh je postignut zahvaljujući veštoj kontroli borbene jedinice za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu i komandovanju pukovnika Jevgenija Smirnova, rekao je portparol, prenosi TAŠ.

Foto: Tanjug/Prigozhin Press Service via AP

 

Ukrajina je od početka dana dva puta granatirala Donjeck, saopštila je misija Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ukrajinske ratne zločine JČC.

U 00.10 prijavljeno je granatiranje sa strane Oružanih snaga Ukrajine u pravcu naselja Orlovka i Makejevka sa pet granata kalibra 155 milimetara.

Ukrajinsko granatiranje prijavljeno je i u 00.30 časova u oblasti naselja Orlovka i Donjecka sa šest granata kalibra 155 milimetara, kao i naselja Netajlovo i Donjecka u 01.00 sat posle ponoći sa pet granata kalibra 155 milimetara, navodi se u saopštenju, prenosi TAŠ.

Ultranacionalistička Liberalno-demokratska stranka Rusije (LDPR) radi na predlogu zakona kojim bi se privremeno zabranila putovanja bliskih rođaka visokih ruskih zvaničnika u "neprijateljske zemlje, najavio je član ruske Dume Sergej Karginov.

Agencija RIA podseća da Rusija smatra "neprijateljskim" sve zemlje koje su joj uvele sankcije zbog vojne kampanje u Ukrajini.

Pozivajući se na Karginova, RIA je danas prenela da bi ograničenja takođe mogla da utiču na pripadnike službi za sprovođenje zakona, sudije, top menadžere državnih korporacija i članove upravnog odbora Centralne banke.

- Sada kada je Rusija prisiljena da se suoči sa grupom neprijateljskih zapadnih zemalja predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama koje su izazvale sukob u Ukrajini, takva putovanja nisu samo nedopustiva nego su i opasna - naglasio je Karginov.

Poseta premijera Španije Pedra Sančeza Ukrajini prvog dana španskog predsedavanja EU svedoči o novoj realnosti u kojoj se evropski poslovi više ne razmatraju bez Ukrajine, izjavio je sinoć ukrajinski premijer Volodimir Zelenski u video obraćanju.

Foto: ATA Images

 

Zelenski je istakao da su sa premijerom Španije potpisane zajedničke izjave podrške evropskim i evroatlantskim integracijama Ukrajine, prenosi Ukrinform.

- Ovo je već 21. takva izjava. Većina država članica EU je podržala naše izglede po pitanju članstva u NATO. Hvala svima - rekao je Zelenski.

Kompanija Rossiya Airlines, deo ruske grupe Aeroflot, obnovila je vazdušnu liniju sa dva leta nedeljno na Kubu, koja je suspendovana otkako su zapadne zemlje zatvorile vazdušni prostor Rusije kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Destinacija prvog leta Rosia Erlajns na Kubu je letovalište Varadero, saopšteno je iz Aeroflota, prenosi Reuters.

Ruske avio-kompanije obustavile su 28. februara prošle godine letove za Kubu, Meksiko i Dominikansku Republiku, četiri dana nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Potpredsednik ruske vlade zadužen za turizam, sport, kulturu i komunikacije, Dmitrij Černišenko, u maju je objavio da će redovni letovi za Kubu zaobilaziti vazdušni prostor "neprijateljskih zemalja".

Ostavite komentar