Vesti > Svet

Izraelska vojska UBILA KLJUČNU FIGURU HAMASA: Oglasio se i BAJDEN, evo da li je od Netanijahua tražio PREKID VATRE

On je bio odgovoran za snabdevanje i proizvodnju oružja za Hamas, kao i za krijumčarenje oružja iz raznih zemalja u Pojas Gaze

Izvor: K1info/Tanjug

24/12/2023 > 08:49

podeli vest:

Izraelska vojska UBILA KLJUČNU FIGURU HAMASA: Oglasio se i BAJDEN, evo da li je od Netanijahua tražio PREKID VATRE
Foto: Tanjug/AP Photo/Israel Defense Forces


Izraelska vojska (IDF) tvrdi da su njeni pripadnici u petak, tokom vazdušnog napada na Rafu, na jugu Pojasa Gaze, ubili Hasana al-Atraša, zvaničnika Hamasa zaduženog za snabdevanje vojnog krila te militantne grupe.

Al-Atraš, navodi IDF, bio je odgovoran za snabdevanje i proizvodnju oružja za Hamas, kao i za krijumčarenje oružja iz raznih zemalja u Pojas Gaze.

Kako se dodaje, Al-Atraš je, takođe, bio umešan u snabdevanje oružjem terorista na Zapadnoj obali.

IDF je objavio snimak napada na Rafu, dok su palestinski mediji izvestili da su najmanje tri osobe poginule u vazdušnom napadu.

Bajden: Nisam od Netanijahua tražio prekid vatre

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da u današnjem telefonskom razgovoru nije od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zatražio prekid vatre u Pojasu Gaze

- Imao sam dug razgovor sa Netanijahuom i to je bio privatni razgovor. Nisam tražio prekid vatre - rekao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara.

Prethodno je Bela kuća saopštila da su dvojica lidera razgovarala o razvoju događaja u ratu između Izraela i Hamasa.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jonathan Ernst/Pool

 
Netanijahuov kabinet negira da je bio planiran ''preventivni'' napad na Hezbolah

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua smatra "netačnim" izveštaj WSJ u kojem se tvrdi da je predsednik SAD Džozef Bajden odvratio Netanijahua da ''preventivno'' napadne Hezbolah u Libanu 11. oktobra.

- Već prvog dana rata (protiv Hamasa 7. oktobra), premijer Netanijahu je odlučio da će Izrael prvo raditi na ostvarenju odlučujuće pobede na jugu, dok će istovremeno odvratiti napad na severu - navodi kabinet premijera, dodajući da je tu politiku usvojila (ratna) vlada.

Pored toga, u prethodnim izveštajima se navodi da su ministar odbrane Joav Galant i vojni zvaničnici hteli da napadnu Hezbolah pre nego što se pozabave Hamasom, prateći vojnu doktrinu da ako se borite na dva fronta, prvo se suočavate sa snažnijim neprijateljem, ali je to odbacio, a pridružio mu se i ministar iz ratnog kabineta Beni Ganc, koji se tada upravo pridružio grupi koja je upravljala ratom.

Foto: Tanjug/Miriam Alster/Pool Photo via AP

 
IDF: Pogođen komandni centar Hezbolaha kao odgovor na napade iz Libana

Izraelski borbeni avioni pogodili su vojni štab Hezbolaha u Libanu kao odgovor na današnje napade na severni Izrael, uključujući i onaj kod Manare u kojem je jedan izraelski vojnik ranjen, saopštile su izraelske odbrambene snage.

Izraelske snage izvele su artiljerisjko granatiranje brojnih oblasti u blizini granice, dodaje se u saopštenju IDF.

Nekoliko projektila ispaljeno je iz Libana na oblasti u severnom Izraelu, a IDF je saopštio da je pogodio mesta sa kojih su lansirani.

 

Izrael: Uhapšeno 200 pripadnika Hamasa i Islamskog džihada

Izraelske vlasti saopštile su da je ove sedmice uhapšeno 200 pripadnika Hamasa i Islamskog džihada, koji su odvedeni u nadležne izraelske službe na dalja ispitivanja.

U saopštenju se navodi da su se neki od osumnjičenih krili među civilnim stanovništvom i dobrovoljno se predali.

 

Izrael je saopštio da je 700 palestinskih militanata uhapšeno otkako je počela vojna operacija i invazija na Pojas Gaze sa ciljem eliminacije Hamasa.

Međutim, ova palestinska militantna grupa optužuje Izraelce da uglavnom ubijaju žene i decu, ali BBC nije bio u mogućnosti da potvrdi ove optužbe.

Izrael od ranije ističe da preduzima korake kako bi se izbegle civilne žrtve i okrivljuje Hamas zbog toga što oružano dejstvuje iz gusto naseljenih područja.

Foto: Tanjug/AP

 

Izrael je započeo svoju vojnu odmazdu nakon što su borci Hamasa prešli iz Gaze u južni Izrael 7. oktobra i u tom napadu ubili 1.200 ljudi, a 240 odveli kao taoce.

Od tada je u Pojasu Gaze poginulo više od 20.000 Palestinaca, a 53.000 ljudi je ranjeno, saopštilo je ranije ministarstvo zdravstva Hamasa.

U najnovijem saopštenju objavljenom u subotu, navodi se da je samo prethodnog dana poginula još 201 osoba, a 368 je ranjeno.

 

Ostavite komentar