Vesti > Svet

HAMAS UBIO ĆERKU MILIJARDERA! Otac ispričao JEZIVE DETALJE najvećeg NAPADA na Izraelce od Holokausta

Ćerka osnivača izraelskog proizvođača čipova poginula je u masakru na festivalu

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Kristina Jokić

12/12/2023 > 11:10

podeli vest:

HAMAS UBIO ĆERKU MILIJARDERA! Otac ispričao JEZIVE DETALJE najvećeg NAPADA na Izraelce od Holokausta
Foto: Youtube PrintScreen/CBC


Ćerka milijardera Ejala Valdmana, osnivača izraelskog proizvođača čipova Mellanox Technologies poginula je na festivalu Supernova od strane Hamasa. Danijela Valdman (24) je ubijena u napadu 7. oktobra, dok je sa prijateljima pokušavala da pobegne od terorista koji su upali na festival i krenuli nemilosrdno da ubijaju ljude.

Njeni poslednji trenuci na festivalu snimljeni su u kratkom video snimku. Na snimku se vidi kako devojka sedi na zadnjem sedištu automobila sa dvoje prijatelja. Vide se i plave narukvice sa festivala Supernova na kojem su bili. Danijelin dečko Noam Šaj bio je za volanom.

- Želiš da vozim vrlo, vrlo brzo? Znam kako se to radi - pitao je on.

- Tačno - odgovara jedna putnica. 

- Bićemo dobro. Sve je u redu, zar ne? - rekao je mladić Danijeli dok je pokušavao da je umiri.

Zatim se s prednjeg sedišta čuje pitanje: "Levo ili desno?" Video potom završava.

Nekoliko minuta kasnije naoružani hamasovci izrešetali su automobil mecima. Noam, Danijela i njihovi prijatelji su ubijeni na licu mesta - kao i stotine drugih Izraelaca koji su išli na festival u pustinji Negev, blizu granice s Gazom. Suvozač je uzet kao talac.

Toga dana je ubijeno 1200 Izraelaca - ili na festivalu ili u svojim domovima u kibucima blizu granice. Bio je to najveći gubitak života Jevreja u jednom danu od Holokausta. Velika većina bili su civili.

Danijelin otac o gubitku ćerke

Danijelin otac Ejal razgovarao je s novinarima BBC-ja u svojoj kancelariji u Tel Avivu. Ejal je bio tehnološki div, osnovao je izraelskog proizvođača čipova Mellanox Technologies i prodao ga za 6.8 milijardi dolara 2019. godine.

- Bila je neverovatna devojka. Volela je da pleše. Volela je životinje. Volela je ljude. Imala je mnogo, mnogo prijatelja. Volela je snoubord, da roni, da se vozi na motoru s Noamom - govori neutešni otac.

Foto: Youtube PrintScreen/Sky News Australia

 

Kad je saznao da je Danijela nestala, dojurio je natrag sa puta u Indoneziji. Dobio je dozvolu za sletanje u Izrael, iako je vazdušni prostor bio zatvoren. Tri sata kasnije otišao je da je traži, prateći lokaciju njenog pametnog sata. Bilo je to putovanje na bojno polje.

- Bili smo blizu sukoba sa sedam terorista, stvorenja, zovite ih kako želite. Ubili su tri ili četiri vojnika. Nakon toga smo uzeli tri oficira u džip i otišli prema jugu - priča Ejal.

Pronašao je izrešetan automobil, ali od Danijele nije bilo ni traga.

- Bilo je puno krvi u autu. Nadao sam se da nije u autu, da je ranjena, da je uspela da pobegne, ili da je uzeta kao talac - priča otac.

Dva dana kasnije pronađeno je njeno telo.

- Sve čega se dotakla bilo je s osmehom. Nikada nikome nije učinila ništa nažao", kaže, gušeći se u suzama. "Jednostavno je volela da čini dobre stvari. A oni su je ubili bez razloga.

Uprkos brutalnom ubistvu svoje najmlađe ćerke, Ejal Valdman i dalje veruje da bi Palestinci trebalo da imaju državu - i to uskoro.

- Moramo promeniti vodstvo na obe strane. A onda se nadam da ćemo za dve do četiri godine uspeti da postignemo mir i izgradimo dve države i moći da živimo jedni pored drugih - kaže.

Ali pre toga želi nešto drugo.

- Svako ko je bio odgovoran, svako ko je bio povezan s onim što se dogodilo 7. oktobra 2023. biće eliminisan. I mi ćemo se za to pobrinuti - odlučno kaže.

- Znamo tačno ko je došao, ko je silovao, ko je klao. Imamo videosnimke, imamo njihove brojeve telefona. Znamo ko su. Možemo ih eliminisati. I mislim da možemo eliminisati Hamas - govori Ejal koji je nekad bio deo izraelske vojske i služio je u elitnoj Golanskoj brigadi.

Iako zna dosta o tehnikama ratovanja, zna ponešto o i izgradnji mostova među zajednicama. U prošlosti je otvorio dizajnerski centar u Gazi, donirao 360.000 dolara tamošnjoj bolnici i otvorio radna mesta za Palestince u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. I posle svega što se dogodilo njegovoj Danijeli, kaže da ne žali zbog onog što je činio.

- Mislim da moramo učiniti sve što možemo da ovo mesto učinimo najboljim mestom za život. I moramo prestati da ubijemo jedni druge i da pronađemo način da živimo zajedno. Radim dve i po decenije pokušavajući postići mir.

Danijela htela da se uda, sahranili su je kraj momka Noama Samo 10 dana pre nego što je ubijena, Danijela je razgovarala sa ocem o budućnosti.

- Rekla je: 'Znaš, tata, odlučila sam da ću se udati za Noama' Bili su zajedno šest godina i bilo je to neverovatno prijateljstvo i partnerstvo. Hteli su da žive na selu, da podižu decu. Ona je želela mnogo djece i puno pasa i konja - prisetio se Ejal.

 

Ostavite komentar