Vesti > Svet

Koja je BAJDENOVA VIZIJA ZA BLISKI ISTOK? Šta traži od Netanjahua i zašto ga je javno KRITIKOVAO

Mir na Bliskom istoku je decenijama stari cilj koji je zaokupljao američke predsednike još od Džimija Kartera

Izvor: K1info/kurir.rs

24/12/2023 > 19:48

podeli vest:

Koja je BAJDENOVA VIZIJA ZA BLISKI ISTOK? Šta traži od Netanjahua i zašto ga je javno KRITIKOVAO
Foto: Tanjug/AP


Vizija SAD-a za Bliski istok je sve jasnija, dok Bajdenova administracija vrši pritisak na ratni kabinet premijera Benjamina Netanjahua da smanji intenzitet svoje desetodnevne kampanje za uništavanje Hamasa u Gazi, usred sve većih civilnih žrtava.

Predsednik SAD Džo Bajden je nedavno javno kritikovao Netanjahuovu vladu.

U razgovoru sa donatorima Demokratske stranke, Bajden je rekao da Izrael rizikuje da izgubi međunarodnu podršku zbog svog "neselektivnog bombardovanja" i da Netanjahuova vlada mora da se reši svojih najekstremnijih elemenata.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jonathan Ernst/Pool

 

Dok SAD i Izrael nisu saglasni u pogledu toga kako Netanjahuov ratni kabinet treba da ostvari svoje vojne ciljeve i ko će nadgledati posleratnu Gazu, Bajdenova administracija razmatra posleratnu situaciju.

Bajdenove oštre reči ukazuju na njegove procene o tome šta je potrebno da se krene ka rešenju o dve države – uspostavljanju nezavisne palestinske države u zamenu za trajno okončanje neprijateljstava.

Mir na Bliskom istoku je decenijama stari cilj koji je zaokupljao američke predsednike još od Džimija Kartera.

Umerena izraelska koalicija

Dok je glavni cilj podrška namerama Izraela da uništi Hamas, Bajden je rekao da je njegov drugi prioritet da "radi na ujedinjenju Izraela na način koji omogućava početak realizacije rešenja o postojanju dve države".

On je prozvao izraelskog ministra za nacionalnu bezbednost, krajnje desničarskog političara Itamara Ben-Gvira i druge tvrdokorne u vladi Netanjahua koji odbacuju bilo kakvo rešenje o dve države i čiji je jedini cilj, kako je rekao, da se "osvete."

Ben Gvir i drugi članovi izraelskih verskih i krajnje desničarskih stranaka omogućili su Netanjahuu da se vrati na vlast prošle godine, formirajući najtvrdokorniju vladu u 74-godišnjoj istoriji zemlje.

Foto: Tanjug/AP

 

Vlada je proširila naselja na Zapadnoj obali i prisilila izraelski pravosudni sistem da nastavi sa oduzimanjem prava Palestincima.

- Netanjahu mora da promeni svoju vladu - rekao je Bajden.

Neki to vide kao ohrabrujući signal umerenim ličnostima, kao što je Beni Ganc, popularni opozicioni političar koji ima više sluha za palestinske ciljeve i koji se pridružio Netanjahuovom ratnom kabinetu posle 7. oktobra.

- Jedina nada za mir je da Netanjahu izabere Ganca i ratni kabinet ispred svojih drugih partnera i shvati da je rešenje o dve države jedina dugoročna strategija da se spreče budući 7. oktobri - kaže Majkl Brener, direktor Centra za izraelske studije Američkog univerziteta.

Takav potez Netanjahua je malo verovatan, ali nije nemoguć kada se završi rat Izraela i Hamasa, rekao je Brener za "Glas Amerike".

- Pritisak Sjedinjenih Država je od ključnog značaja da on razmotri tu opciju - rekao je.

Čak i pre nego što se suočio sa pozivima za ostavku zbog napada 7. oktobra, Netanjahu se borio za svoj politički opstanak.

Foto: Tanjug/AP/Avi Ohayon

 

Njegovi protivnici veruju da će profitirati od dugog rata koji odgađa njegovo suđenje za korupciju i istragu o tome zašto je njegova vlada uhvaćena nespremna kada je Hamas napao jug zemlje.

Pre značajne promene rukovodstva, Izrael treba da se "preusmeri", rekla je Alija Brahimi iz Bliskoistočnih programa Atlantskog saveta.

- Izraelsko društvo tek treba da se suoči sa užasima 7. oktobra, da presudi o posledicama neuspeha vojske i rukovodstva. A, posebno se suoči sa moralnom nepravdom zbog ubistva toliko žena i dece u Gazi - rekla je ona za Glas Amerike.

Eliminacija Hamasa

- Nema sumnje da je potrebna borba protiv Hamasa - rekao je Bajden, nazivajući tu grupu "životinjama" i obećavajući njenu odgovornost.

Izrael cilja one za koje kaže da su odgovorni za napade 7. oktobra, uključujući lidera Hamasa u Gazi Jahju Sinvara, Mohameda Deifa, komandanta vojnog krila grupe, brigade Al Kasam i Marvana Isu, Deifovog zamenika.

Bela kuća priznaje da, iako će slabljenje vojne sposobnosti Hamasa i uklanjanje njegovog vođstva uticati na sposobnost organizacije da planira i izvrši napade, malo je verovatno da će Izrael biti u stanju da eliminiše ideologiju koja motiviše takve grupe.

Ostavite komentar