Vesti > Svet

Prizor koji OSTAVLJA BEZ DAHA! Evo kako iz vazduha izgleda ERUPCIJA VULKANA na Islandu: Lava kulja, trajaće MESECIMA?

Ministar spoljnih poslova Islanda Bjarni Benediktson rekao je da su stručnjaci upozorili da bi erupcija mogla da traje mesecima

Izvor: K1info/telegraf.rs

20/12/2023 > 10:11

podeli vest:

Prizor koji OSTAVLJA BEZ DAHA! Evo kako iz vazduha izgleda ERUPCIJA VULKANA na Islandu: Lava kulja, trajaće MESECIMA?
Foto: AP Photo/Marco Di Marco


Situacija na Islandu malo je bolja nego prethodnih dana, intenzitet erupcije je opao, iako magma i dalje kulja iz vulkana.

Erupcija se nastavila i u noći utorak na sredu, ali smanjenog intenziteta i ne beleže se seizmičke aktivnosti. Erupcija je snimljena i iz satelita, objavio je Maxar.

Ministar spoljnih poslova Islanda Bjarni Benediktson rekao je da su stručnjaci upozorili da bi erupcija mogla da traje mesecima.

On je rekao da je erupcija u ponedeljak bila "mnogo veća" od onih koje su viđene poslednjih godina, koje je opisao kao "lepe turističke erupcije".

- Šta da očekujemo u budućnosti? Ono što nam govore jeste da bi se ovo moglo nastaviti nedeljama ili čak potencijalno mesecima - rekao je Benediktson.

On je rekao da se erupcija dogodila na "pravom mestu" i lava nije krenula ka obližnjem ribarskom gradu Grindavik, koji je evakuisan u novembru iz predostrožnosti.

Međutim, ljudi neće moći uskoro da se vrate svojim kućama.

- Pratimo šta se dešava i naučnici nam daju svakog dana nove informacije - dodao je on.

U međuvremenu Maxar je objavio fotografije erupcije sa satelita.

Islandska meteorološka služba objavila je ovaj spektakularan snimak erupcije iz vazduha, nastao iz helikoptera obalske straže.

Ostavite komentar