Vesti > Svet

Da li je IZBEGNUT RAT u Južnoj Americi? Venecuela i Gvajana POSTIGLE DOGOVOR o dugotrajnom SPORU oko NAFTE

Predsednici obe zemlje rekli su da će se sporovi rešavati u skladu sa međunarodnim pravom

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Anica Ninković

15/12/2023 > 10:02

podeli vest:

Da li je IZBEGNUT RAT u Južnoj Americi? Venecuela i Gvajana POSTIGLE DOGOVOR o dugotrajnom SPORU oko NAFTE
Foto: K1info/Pixabay.com


Venecuela i Gvajana dogovorile su se sinoć, 14. decembra, posle sastanka šefova država u Svetom Vinsentu i Grenadinima, da izbegavaju upotrebu sile i da ne eskaliraju tenzije u dugotrajnom sporu oko naftom bogatog regiona Esekibo.

Područje od 160.000 kvadratnih kilometara se generalno smatra delom Gvajane, ali poslednjih godina, posle velikih otkrića nafte i gasa, Venecuela je oživela svoja prava na teritoriju i priobalna područja.

"Nećemo koristiti silu ni pod kojim okolnostima"

Dve zemlje su u zajedničkom saopštenju navele da "neće pretiti ili koristiti silu jedna protiv druge ni pod kojim okolnostima" i "da će se uzdržati, bilo rečju ili delom, od eskalacije bilo kakvog sukoba ili neslaganja".

Tenzije su naglo porasle ovog meseca pošto su glasači na referendumu u Venecueli podržali potez da region Esekibo postane nova venecuelanska država i odbacili nadležnost Međunarodnog suda pravde (ICJ), koji vodi slučaj između dve zemlje.

Spor se dodatno razbuktao pošto je venecuelanski predsednik, Nikolas Maduro, prošle nedelje rekao da će odobriti istraživanje nafte u regionu Esekibo.

Foto: wikipedia.org

Nikolas Maduro
Sastanak Madura i predsednika Gvajane

Predsednik Gvajane Irfaan Ali i Maduro sastali su se u četvrtak na aerodromu Kingstaun, zajedno sa predstavnicima Karipske političke i ekonomske unije CARICOM, Brazila, Ujedinjenih nacija i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba.

Sporovi će se rešavati u skladu sa međunarodnim pravom, navodi se u zajedničkom saopštenju, iako se navodi da Madurova vlada ne priznaje MSP. Dve zemlje će nastaviti dijalog u Brazilu u naredna tri meseca, dodaje se u saopštenju.

Gvajana je rekla da njene granice nisu za debatu i dovela u pitanje izlaznost na referendum. Politički analitičari u Karakasu rekli su da je glasanje bilo pokušaj Madura da proceni podršku svojoj vladi uoči predsedničkih izbora 2024. godine, a ne uvod u invaziju.

 

Ostavite komentar