Vesti > Svet

Da li je RUSIJA počinila STRAVIČAN RATNI ZLOČIN? Ukrajina ih optužuje za UBISTVO vojnika POŠTO ŠTO SU SE PREDALI

Dva vojnika su se predala, legla na pod - a potom se vidi kako kreće rafalna paljba

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Kristina Jokić

03/12/2023 > 14:10

podeli vest:

Da li je RUSIJA počinila STRAVIČAN RATNI ZLOČIN? Ukrajina ih optužuje za UBISTVO vojnika POŠTO ŠTO SU SE PREDALI
Foto: Printscreen/X


Kijev je optužio Moskvu za ratni zločin nakon što se na društvenim mrežama pojavio video na kojem se vidi kako nekoliko vojnika puca u dvojicu koji su se predali.

Na videu koji je objavljen na društvenoj mreži X vidi se kako jedan vojnik sa podignutim rukama izlazi iz zemunice, a potom leži na zemlji. Drugi vojnik takođe izgleda kao da se predao i legao na tlo. Kako se čini po video snimku, ruska vojska tada otvara paljbu i puca na vojnike. Video se u tom momentu završava.

- Video prikazuje grupu ljudi u ruskim uniformama kako iz neposredne blizine pucaju na dvojicu nenaoružanih vojnika u uniformi Oružanih snaga Ukrajine koji su se predavali - saopštili su iz Ukrajine.

Međutim, Reuters nije mogao da potvrdi autentičnost snimka, kao ni datum ili mesto nastanka.

Rusija negira da je počinila ratne zločine tokom rata u Ukrajini. Kijev kaže da Rusija redovno krši pravila i zakone.

- Strijeljanje onih koji se predaju je ratni zločin - kazao je ukrajinski branitelj za ljudska prava Dmitro Lubinec kasno u subotu na platformi Telegram.

- Danas se na internetu pojavio video ubijanja ukrajinskih vojnika koji su se ruskim vojnicima predali kao zarobljenici. Ovo je još jedno kršenje Ženevskih konvencija i nepoštovanje međunarodnog humanitarnog prava - rekao je.

Deepstate, popularni ukrajinski ratni blog je objavio ovaj video, i rekao je da je snimljen u blizini Stepova, u regiji Donjeck.

 

Ostavite komentar