Vesti > Svet

SKLOPLJEN DOGOVOR, Izrael odobrio: Višednevni PREKID VATRE, oslobađa se 50 TALACA

Vlada je glasanjem potvrdila uslove sporazuma bez detalja u vezi sa bilo kojim drugim izraelskim ustupcima

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

22/11/2023 > 08:07

podeli vest:

SKLOPLJEN DOGOVOR, Izrael odobrio: Višednevni PREKID VATRE, oslobađa se 50 TALACA
Foto: Tanjug/AP Photo/Israel Defense Forces


Vlada Izraela odobrila je rano jutros dogovor sa Hamasom o oslobađanju 50 talaca u zamenu za višednevni prekid vatre.

Izrael veruje da bi Hamas potencijalno mogao da pusti još oko 30 majki i dece i da bi zastoj od četiri dana u borbama mogao biti produžen za dodatni dan na svakih 10 oslobođenih izraelskih talaca.

Na jutrošnjem glasanju bez presedana, izraelska vlada je odobrila sporazum kojim se obezbeđuje oslobađanje oko 50 talaca koje je Hamas oteo tokom terorističkog napada 7. oktobra.

U saopštenju vlade u kojem se objavljuju rezultati glasanja nije precizirano kako su ministri glasali, ali uprkos ranijem protivljenju sporazumu, krajnje desničarska partija Verski cionizam glasala je "za", a protiv su glasali samo članovi ultranacionalističke frakcije Otzma Iehudita ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira.

Nisu svi detalji sporazuma zvanično objavljeni u javnosti, ali je neimenovani zvaničnik izraelske vlade na brifingu za novinare rekao da se očekuje da će u okviru sporazuma biti pušteno na slobodu 50 izraelskih državljana, uglavnom žena i dece, u grupama od 12-13 ljudi dnevno.

Zauzvrat, Izrael je pristao na prekid vatre na najmanje četiri dana, i to prvi put od izbijanja rata. Vlada je glasanjem potvrdila uslove sporazuma bez detalja u vezi sa bilo kojim drugim izraelskim ustupcima.
 

Ostavite komentar