Vesti > Svet

Izraelska vojska UPALA U BOLNICU u Gazi, tvrde da su našli ORUŽJE: Hamas OKRIVIO BAJDENA da je dao ZELENO SVETLO

Hamas je ranije odbacio tvrdnje SAD i Izraela da najveću bolnicu u Gazi koristi kao svoj komandni centar

Izvor: K1info/Tanjug

15/11/2023 > 08:53

podeli vest:

Izraelska vojska UPALA U BOLNICU u Gazi, tvrde da su našli ORUŽJE: Hamas OKRIVIO BAJDENA da je dao ZELENO SVETLO
Foto: Tanjug/Israel Defense Forces via AP


Izraelska vojska upala je u kompleks bolnice Al Šifa u Gazi, javljaju izraelski mediji.

Jusef Abul Riš, zvaničnik ministarstva zdravlja, pod upravom Hamasa, koji se nalazi u toj bolnici, izjavio je da je video izraelske tenkove unutar kompleksa i "desetine vojnika i komandosa unutar hitne pomoći i prijemne zgrade", preneo je "Tajms of Izrael". Izraelska vojska (IDF) je prethodno saopštila da su njene trupe izvele operaciju protiv Hamasa u Al Šifi, najvećoj bolnici u Gazi.

- Na osnovu obaveštajnih informacija i neophodnosti operacije, izraelska vojska je sprovela ciljanu i preciznu operaciju protiv Hamasa u određenom delu bolnice Šifa. U okviru snaga IDF postoje medicinski timovi i ljudi koji govore arapski, koji su prošli posebnu obuku da se pripreme za ovaj medicinski kompleks i osetljivo okruženje, sa namerom da se ne naudi civilima - poručili su iz izraelske vojske.

Portparol IDF Piter Lerner rekao je da izraelska vojska nema nameru da "pregazi" bolnicu Al Šifa, dodajući da izraelska vojska sprovodi akciju sa ciljem da porazi Hamas i možda spasi taoce.

- Naš cilj je da se taoci dovedu kućama. Takođe, cilj nam je da pronađemo Hamas, gde god da se krije. Bolnica je možda žila kucavica operacija terorističke grupe - rekao je Lerner.

IDF: Pronašli oružje

Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su pronašle oružje i Hamasovu opremu u bolnici Al Šifa u Gazi, preneo je Times of Israel.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Zasad ništa ne ukazuje na to da se taoci drže u najvećoj palestinskoj bolnici, ali IDF veruje da bi njihova operacija mogla da donese obaveštajna saznanja o taocima. Izraelska vojska poručuje da tokom ulaska u bolnicu nije bilo napetosti između njihovih trupa, sa jedne strane, i pacijenta i medicinskog osoblja, sa druge strane.

Dodaje se da je najmanje pet pripadnika Hamasa ubijeno tokom oružanog sukoba ispred bolnice, a da nijedan izraelski vojnik nije ranjen. 

Hamas okrivio Bajdena

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da i predsednika SAD Džozefa Bajdena smatra odgovornim za upad izraelske vojske (IDF) u medicinski kompleks Al Šifa.

Hamas je naveo da je izveštaj američkih obaveštajnih službi od utorka, u kojem se podržava izraelski zaključak da njegovi militanti vrše operacije u Al Šifi, zapravo bilo "zeleno svetlo" za upad IDF-a, preneo je Rojters.

Hamas je ranije odbacio tvrdnje SAD i Izraela da najveću bolnicu u Gazi koristi kao svoj komandni centar.

- To što su Bela kuća i Pentagon usvojili lažnu (izraelsku) priču, tvrdeći da pokret otpora koristi medicinski kompleks Al Šifa u vojne svrhe, bilo je zeleno svetlo da okupator počini još masakra protiv civila - istakao je Hamas.

Iz Hamasa su, takođe, pozvali Ujedinjene nacije da formiraju međunarodni komitet koji će proveriti sve bolnice "kako bismo razotkrili laž koja je deo narativa okupatora i njengovog saveznika, Vašingtona".

Bela kuća je prethodno saopštila da ima dokaze da Hamas koristi bolnicu Al Šifa za svoje vojne operacije.

- Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu konkretnu bolnicu za komandovanje i verovatno za skladištenje oružja - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

Ostavite komentar