Vesti > Svet

Bajden:Palestinska samouprava treba da upravlja Gazom i Zapadnom obalom

Hamas ne može više da kontroliše Gazu - rekao je i Borelj u Manami, u Bahreinu

Izvor: K1info/Tanjug

18/11/2023 > 22:14

podeli vest:

Bajden:Palestinska samouprava treba da upravlja Gazom i Zapadnom obalom
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky


Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da bi Palestinska samouprava (PA) na kraju trebalo da upravlja Pojasom Gaze i Zapadnom obalom nakon okončanja rata između Izraela i Hamasa.

U autorskom članku za "Vašington post" Bajden je, takođe, rekao da su SAD spremne da izdaju zabranu izdavanja viza "ekstremistima" koji napadaju civile na Zapadnoj obali, preneo je Rojters.

I visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je ranije danas da samo PA može da upravlja Pojasom Gaze kada se bude završio rat između Izraela i Hamasa.

- Hamas ne može više da kontroliše Gazu - rekao je Borelj u Manami, u Bahreinu, na godišnjoj konferenciji o spoljnoj i bezbednosnoj politici.

On je odbacio mogućnost da Gazom upravlja Hamas.

- Dakle, ko će moći da upravlja Gazom? Mislim da samo jedna strana to može da bude - Palestinska samouprava - poručio je Borelj.

Palestinska samouprava je telo uspostavljeno u junu 1994. godine na osnovu Sporazuma iz Osla, koji su godinu dana ranije potpisali Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i Izrael, a odnosi se na Pojas Gaze i Zapadnu obalu.

 

Ostavite komentar