Vesti > Svet

Sve oči uprte u SIJA I BAJDENA: Kina rešava PROBLEM DROGIRANJA u AMERICI

Dvojica lidera su razgovarala četiri sata o nizu osetljivih tema koje su doprinele zahlađenju odnosa

Izvor: K1info/Tanjug

16/11/2023 > 08:49

podeli vest:

Sve oči uprte u SIJA I BAJDENA: Kina rešava PROBLEM DROGIRANJA u AMERICI
Foto: Tanjug/AP Photo/Doug Mills/The New York Times


Američki predsednik Džo Bajden i kineski lider Si Đinping dogovorili su se tokom razgovora u San Francisku da njihove zemlje nastave komunikaciju na nivou dve vojske i da sarađuju u borbi protiv trgovine drogom.

Dvojica lidera su razgovarala oko četiri sata na imanju u blizini San Franciska i dotakli se niza osetljivih tema koje su doprinele zahlađenju odnosa SAD i Kine, prenosi Glas Amerike. Američki predsednik je ocenio da je uspeh sastanka u tome što su Si i on jednostavno razgovarali, bili otvoreni jedan prema drugom, tako da nema nesporazuma.

Bajden je rekao da su se saglasili da nastave vojne kontakte koje je Kina prekinula kada je tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan u avgustu 2022. godine.

- Vraćamo se direktnim, otvorenim, jasnim komunikacijama na direktnoj osnovi - rekao je predsednik SAD.

Bajden i Si su se dogovorili i da će Kina zaustaviti izvoz hemijskih proizvoda koji se koriste u proizvodnji opijata fentanila, koji je vodeći uzrok predoziranja narkoticima u SAD.

- To će spasiti živote - rekao je Bajden, dodajući da ceni Sijevu posvećenost rešenju tog problema.

Foto: Tanjug/AP Photo/Doug Mills/The New York Times

 

Prema dogovoru, Kina će razmotriti situaciju u konkretnim hemijskim fabrikama koje proizvode elemente od kojih se pravi fentanil, rekao je novinarima visoki američki zvaničnik. Kada je reč o Tajvanu, Si je istakao da Kina nema planove da narednih godina pokrene vojnu akciju protiv ostrva, ali je naveo uslove pod kojima bi se primenila sila.

- SAD treba da prestanu da naoružavaju Tajvan i da podrže mirno ponovno ujedinjenje Kine - kazao je kineski predsednik.

Bajden je, sa druge strane, poručio da SAD "veruju u status kvo" i pozvao Peking da poštuje izborni proces na Tajvanu. On je pozvao Sija da upotrebi svoj uticaj na Iran i pozove tu zemlju da, preko svojih saveznika, ne izvodi napade na američke ciljeve na Bliskom istoku. Predsednik Kine je prethodno bio u Sjedinjenim Državama 2017. godine.

Ostavite komentar